Vad är en e-faktura?

E-fakturan är en elektronisk fil fylld med information som matar affärssystemet med viktig data och som minskar antalet manuella steg i fakturahanteringen. E-fakturan är samtidigt så flexibel att den kan levereras via olika vägar. Saknar man ett affärssystem går det utmärkt att skicka via en fakturaportal som InExchange. Vi erbjuder flera lättanvända fakturatjänster.

En e-faktura är något som många företag i dag både kan skicka och ta emot, många skickar e-faktura direkt från sitt affärssystem, en del använder externa programvaror, några använder olika fakturaportaler för att skicka e-faktura.

Men vad är en e-faktura egentligen? 

Faktum är att det är inte så många som faktiskt sett en e-faktura, och det kanske är tur det. För den ser otroligt krånglig och komplex ut. Men det gör ingenting att man inte förstår den alls, för tanken är inte att det är personer som ska läsa den, det är affärssystemet som ska förstå informationen i e-fakturan. Affärssystem älskar strukturerad information, så just därför består e-fakturan av just det, strukturerad information med en tydlig logik, vilket gör att systemet på väldigt bra sätt kan få in all den informationen, på rätt ställe. Detta möjliggör en hög automatiseringsgrad, vilket är både tidsbesparande och kvalitetshöjande.

Det finns en stor mängd av fakturaformat, men kortfattat är en e-faktura en fil, oftast i xml, som innehåller all information som krävs av en faktura plus mycket mer. Information som är värdefullt för den som vill få in mycket information i sitt system, som vill ta fram statistik och dessutom minska på manuella steg i hanterandet av fakturamottagandet.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise