Vad betyder e-faktura?

Begynnelsebokstaven i e-faktura står för elektronisk. Därmed har vi redan nämnt själva vitsen med den här typen av faktura.
Just att den är elektronisk.
Det gör nämligen skillnad. Stor skillnad.

För att ta det hela från grunden: en e-faktura är en faktura som skickas och tas emot i ett strukturerat elektroniskt format som gör det möjligt att hantera den elektroniskt och helt automatiskt. Vilket exempelvis inte är möjligt med en PDF-faktura om ni händelsevis trodde den saken. PDF-fakturan skickas visserligen digitalt, och i regel på mejl, men eftersom det bara är en bild måste mottagaren skriva ut fakturan, därefter skanna den och slutligen låta berört program i datorn läsa av och tolka informationen.

Med e-faktura är det bättre upp.

I en e-faktura samlas informationen elektroniskt som rader av kod som skickas från systemet som du skapat fakturan i och raka vägen in i mottagarens affärs- alternativt attestsystem. Ingen person behöver se till att informationen blir inläst och överförd till systemet. Det är moment som blir överflödiga i en elektronisk process.
I fråga om smidighet och säkerhet är e-fakturan oöverträffad som fakturaformat och man tjänar såväl tid som pengar på att skicka hela sitt fakturaflöde elektroniskt.
Men är det möjligt, kanske ni invänder skeptiskt, och kanske hänvisar till att det fortfarande finns mottagare som inte är redo att ta emot elektroniskt.

Är man ansluten till InExchange spelar mottagarens förutsättningar mindre roll. InExchange ger nämligen möjlighet att skicka med alla leveranssätt, både e-faktura, PDF- och pappersfaktura. Skickar ni alla fakturor med oss skickar vi automatiskt ut era fakturor på det bästa och mest kostnadseffektiva leveranssättet genom vår automatiska portooptimering.
Förutom att det är snabbt, smidigt och säkert att skicka alla fakturor med en och samma rutin är det också väldigt prisvärt.

DEN HÄR texten ingår i en större samling med artiklar om e-faktura. Huvudsidan bär rubriken ”Detta är e-faktura”.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise