Inköpsanalys i ropet inför SOI

Sabina Johansen, account manager på InExchange, är förväntansfull inför SOI som arrangeras från måndag till onsdag (16-18 april).
Hon får dagliga bevis på att tjänsten Inköpsanalys – som InExchange tillhandahåller – verkligen är i ropet. Det är ett idealiskt verktyg för uppföljning, granskning och kontroll.

Genom att koppla Inköpsanalysen till fakturaflödet får användaren en oerhört tydlig bild över inköpsprocessen. Värdet i den sortens uppsikt går egentligen inte att överskatta – vilket fler och fler upptäcker.
– Avtalsuppföljning och avtalstrohet är nyckelorden för 2018. Det pratas otroligt mycket om detta, säger Sabina Johansen och tror sig också veta varför angivna område är så hett för ögonblicket:
– Allt fler kommuner väljer att implementera rollen inköpscontroller i sin organisation. Samtidigt pågår en ständig utveckling vad gäller IT och marknad. Det känns att marknaden blivit mogen för det kraftfulla verktyg vi har i tjänsten Inköpsanalys och all kvalitativ data som går att hämta ur e-fakturorna.
Kort och gott: medvetenheten har blivit större liksom insikten att det finns instrument som analyserar inköpsprocessen och som underlättar och effektiviserar.
– Min uppfattning är att det finns ett jätteintresse. Jag tror att det i framtiden kommer att vara mer regel än undantag att man använder sig av en sådan här tjänst inom offentlig sektor, förutspår hon.

SOI i Jönköping, från måndag till onsdag (16-18 april) på Elmia, blir nästa dagsaktuella barometer på nämnda intresse. SOI står för Sveriges offentliga inköpare. Eventet lockar undantagslöst någonstans mellan 600 och 800 besökare varje år. Sabina Johansen känner att det är ett skräddarsytt forum.
– Många upphandlare, inköpare och inköpscontrollers är på plats. Verktyget vi presenterar är i högsta grad intressant för dem. Det är en tjänst som producerar ett underlag baserat på ren fakta och som vid avtalsuppföljning kontrollerar att leverantörerna exakt följt det som står i avtalet, framhåller hon och betonar:
– I bland inom offentlig verksamhet ombeds faktiskt leverantören att ta fram statistik. Då finns en viss risk att statistiken vinklas för att gynna en eventuell affär. Med ett analysverktyg kan man, låt säga, se att man handlat 300 exemplar av en viss vara, och att det finns behov för ytterligare 400 stycken, och genom den vetskapen förhandla fram ett bättre pris när man tecknar avtal.
– Det går också att se om direktupphandling är möjlig eller inte utifrån vad som debiterats tidigare. På så vis är man försäkrad att beloppet inte faller över tröskelvärdet och att det begås en otillåten direktupphandling.

Men SOI spelar en lika viktig funktion som tvåvägskommunikation. InExchange hämtar in värdefulla synpunkter och erfarenheter dessa tre dagar.
– Ja, det är oerhört givande att prata med SOI-besökarna. Hur ser deras verksamhet ut? Vilka är behoven och förväntningarna? Mycket är på gång i digitaliseringsväg. Det känns som att Sverige kliver in i nästa fas. Vi som företag lär oss mycket av det personliga mötet och får därigenom en bättre bild av förutsättningarna i den offentliga sektorn, tillägger Sabina Johansen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Okategoriserad

Info med anledning av covid-19

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise