Passande prissumma för IT-elit

InExchange är i vanlig ordning sponsor till NSA Hack Event som avgörs fredag och lördag på Högskolan i Skövde. Vi ställer upp med ett presentkort – på det IT-klingande beloppet 13 337 kronor – och med pizza samt frukost under det 18 timmar långa arrangemanget.
Dessutom bidrar vi med några av tävlingens kluriga uppgifter.

Vad är mer IT än leetspeek? Nej, just det. Därför tävlar lagen i NSA Hack Event om just 13 337 kronor. En sifferkombination som genast härleder till begreppet Leet (1337). Vinnarna belönas med den här summan i form av ett presentkort på elektronikvaror.
InExchange bidrar också aktivt på andra sätt.
En av våra systemutvecklare, Niklas Augustsson, har knåpat ihop några av uppgifterna som deltagarna ska få sätta tänderna i. Niklas har själv varit student på Högskolan i Skövde. Han deltog i eventets urpremiär för några år sedan när Johan Zaxmy, systemspecialist och lärare på programmet för nätverks- och systemadministration, precis hade initierat idén för tävlingen tillsammans med InExchange.
Niklas lag, döpt till Môsahumla, hamnade på tredje plats.
– Jag minns att det var roliga uppgifter. Det var mycket koder som skulle knäckas och diverse filer som man skulle lista ut varifrån de kom, konstaterar han och erinrar sig bland annat en ljudfil vid namn Hell vars ursprung skulle identifieras.
– Namnet lät ju hur konstigt som helst, men vi sökte på Google och upptäckte till slut att det var ett gammalt radioprotokoll från andra världskriget. Hell stod för Hellschreiber för att vara exakt.

Erfarenheterna som tävlande har Niklas tagit med sig till den motsatta sidan. Alltså i rollen som skapare av uppgifter till NSA Hack Event. På frågan vad som kännetecknar en inspirerande tävlingsuppgift säger han efter en snabb fundering:
– Framför allt ska den vara rolig och krånglig att lösa.
Men var gränsen går för besvärlighetsgraden är alltid svårt att fastställa.
– Tävlingen går ut på att lösa många uppgifter, men är något för svårt får man gå tillbaka till den senare. Det viktiga är att prioritera uppgifterna som man faktiskt klarar av att lösa snarare än att försöka lösa alla.
Lagen som ger sig in i fredagens hetluft, och som har 18 timmars hårt kämpande framför sig, kan se det som ett råd.

Detta är tredje året i rad som NSA Hack Event arrangeras på Högskolan i Skövde. Tävlingen går ut på att deltagarna under 18 timmar tävlar i lag och ska hacka diverse krypterade filer, nätverk och hemsidor i syfte att hitta olika koder. En nyhet till det här året är att arrangörerna blickat bortom Skövdes kommungräns och även bjudit in gymnasieskolor och högskolor från andra håll i Västsverige.
Förutom att NSA Hack Event är ett kul återkommande inslag är syftet med arrangemanget att synliggöra hur förhållandevis lätt det är att komma in i osäkra datasystem och vilka följder detta kan få. Genom att fingera olika hackerintrång drar man lärdomar som i sin förlängning bidrar till att höja datasäkerheten.

NSA Hack Event startar i morgon fredag den 6 april klockan 17.00 och avslutas 18 timmar senare, alltså lördag förmiddag 11.00.

Evenemanget går att följa på direktlänk och du hittar den HÄR

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Okategoriserad

Info med anledning av covid-19

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise