Smidiga fakturalösningar lockade storpublik

Mässpublik_EFH

Under onsdagens EFH-mässa i Stockholm hade InExchange en programpunkt fokuserad på hur smart och smidigt man kan effektivisera sin fakturering.
Ämnet drog storpublik.
Talarna Marcus Wilenius och Sofia Euström stod i en konferenssal där det fick bäras in extra stolar för att få plats med alla som ville lyssna på dem.

Marcus och Sofia, key account managers på säljavdelningen på InExchange, har hållit flera webbinarium om “Fakturering på autopilot”. Det har varit flera hundra deltagare varje gång. Men att ställas inför lika många i ett livesammanhang var en ny erfarenhet.
Fast givetvis var uppslutningen oerhört glädjande.
– Det var jättekul att det kom så många. Samtidigt kände jag att framträdandet blev lyckat. Vi fick sagt det vi ville säga. Och det är kul när det kommer fram ett antal efteråt och vill fortsätta att fråga och diskutera saker, tycker Marcus Wilenius.

Onödig oro för tekniken

Kärnpunkten i anförandet var att man genom en tämligen enkel lösning kan samla sina fakturor i ett och samma flöde oavsett om det är e-faktura. PDF eller pappersfaktura. Samma lösning betyder också att man som användare kan lyfta det tekniska oket från sina axlar. Det ansvaret landar på InExchange i egenskap av operatör.
Klart är nämligen att den tekniska sidan förbryllar en del.
– Flera vi träffade på mässan tillstod att man har svårt att hänga med alla gånger när det gäller hur, när och varför vissa fakturor ska skickas via Peppols nätverk och vissa ska gå på andra sätt. Det upplevs rörigt att säkerställa vilka fakturor som ska gå var. Ja, att man ens behöver tänka på dessa delar; vad det är för Peppol-ID, om det är registrerat på organisationsnummer eller GLN och så vidare, konstaterar Marcus.

Uppenbarligen brottas man med frågor som man inte skulle behöva bry sig om egentligen?

– Ja, faktiskt. Därför var det lite kul att det fortsatte att komma sådana frågor. För det säger ganska mycket om att budskapet för föreläsningen ändå var rätt. Det är många som kämpar med den sortens funderingar som vi tycker inte borde vara så utbredda och finnas i så stor utsträckning.

Fakturera på autopilot

Marcus kan samtidigt förstå att det fortfarande kan vara oklart för många eftersom det förekommer väldigt mycket information på marknaden. I mängden beskrivningar finns dessutom påståenden som är tvetydiga eller till och med motsägelsefulla.
– Det finns så många affärssystem, rutiner och processer att det är lätt hänt att tappa orienteringen bland alla upplysningar och förklaringar. Det är svårt att få en samlad bild. Någon tolkar någonting på sitt sätt, någon annan gör på ett annat sätt. Sedan ska dessa kommunicera med varandra via fakturor främst. Då kan det bli knivigt eftersom man har olika syn på olika saker, inser han.
Därför var det säkert en lättnad för det stora flertalet i ett fullspikat Congressen A att höra att det finns ett alternativ om man vill slippa gå vilse i alla labyrinter och uträtta fakturahanteringen såsom praktiskt taget alla vill.
Snabbt och okomplicerat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

Referenskontroll även på fakturor via Peppol

För att få 100 procent referenskontroll behöver övervakningen täcka alla inkommande fakturor. Tilläggstjänsten Peppol-bestridande gör detta möjligt.
Nyheter

”Nu blir vi ännu starkare på marknaden”

InExchange och Scancloud blir ett bolag vid årsskiftet. ”Det gör oss ännu starkare på marknaden” säger VD Ola Widegren.
Nyheter

EESPA Nordics Chapter etableras från årsskiftet

Ett tydligare samarbete i ett europeiskt perspektiv. Det är idén med EESPA Nordics Chapter. Denna nya nordiska sammanslutning är på plats från och med 1 januari 2024.

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise