Upptäck

Estland motsatte sig ViDA-förslaget igen

Skriven av Per Gustafsson | Jun 24, 2024 4:05:27 PM

“Företrädaren för Estland uppgav att landets ståndpunkt inte har förändrats, eftersom det inte har skett några ändringar i ordningen gällande bedömd leverantör.”
Utifrån den citerade textraden förstår ni hur det gick med ViDA-förhandlingarna under midsommarhelgens ECOFIN-möte i Luxemburg. Det blev inget avtal. Estland upprepade sitt nej från förra mötet.

 

Förnyelsen av det europeiska momsdirektivet, det som i vardagslag fått benämningen ViDA-förslaget (VAT In The Digital Age), är uppdelat i tre huvudområden: digital rapportering och e-fakturering, mervärdesskatteregler för plattformsekonomi och etablering av en enda registreringspunkt för mervärdesskatt.

På det första och det tredje området är EU-länderna eniga. Där finns en samsyn, och klara genomförandeplaner lagda, men så länge innehållet i ben nummer två i förslagspaketet inte faller Estland i smaken är ViDA-reformen blockerad. Saken är nämligen den att ViDA enbart kan röstas fram som en helhet. Det går inte att godkänna den här omdaningen i separata delar.

Förkastad kompromiss

Det som den baltiska medlemsstaten motsätter sig är kriterierna som slagits fast i bedömningen av leverantör på digitala plattformar för resor och boende.
Estland anser att småföretag under tröskeln för momsregistrering inte ska debiteras moms, oavsett typ av tjänst. De hävdar att tillämpningen av en sådan regel skulle belasta små och medelstora företag – och därmed snedvrida konkurrensen – och att det i synnerhet skulle påverka deras företag nationellt av just den storleken.
Förhandlingarna som förekommit sedan förra mötet (14 maj) mynnade därför ut i en kompromiss. I bedömningen av leverantörsskyldighet lättades det på ställda villkor. Det bestämdes att länderna skulle tillåtas att valfritt inkludera små och medelstora företag eller inte.
Men den eftergiften var inte tillräcklig för ett ja från Estland. 

Estnisk oro

I motståndet ligger en allmän estnisk oro över att föreslagna beskattning tillkommit enbart för att berörd verksamhet bedrivs på digitala plattformar. Uppfattningen är att en skattemodell av det här slaget riskerar att pressa dessa företag att tillhandahålla sina tjänster på andra sätt. Det skulle eventuellt skapa en skuggekonomi och att den transparens som digitala plattformar erbjuder går förlorad. 
Under finansministrarnas möte i Luxemburg kontrade Estland med ett motförslag om att låta det bli frivilligt för EU-länderna att införa det framtagna momssystemet för leverantörer på digitala plattformar. Genom att låta varje land bestämma själva skulle det, enligt Estland, innebära en bättre anpassning till inhemska intressen och omständigheter.
Men inte heller motbudet blev godkänt.

Lyckas Ungern bättre?

I och med att EU-kommissionens föreslagna uppgradering av momsdirektivet nu föll på tröskeln ännu en gång blev det ingen lösning under Belgiens halvårsperiod som EU:s ordförandeland. Belgien har arbetat intensivt med att kompromissa fram ett innehåll i paketet som alla EU-länder skulle ge sitt bifall.
I och med Estlands upprepning av vetorätten gick den förhoppningen om intet.

Nu blir det under Ungerns ordförandeskap som ärendet får knådas vidare. Förhandlingarna ska återupptas nästa gång ECOFIN-rådet sammanträder vilket är lika med den 14 juli.