Den norska regeringen har nu lagt fram ett förslag om att införa obligatorisk digital bokföring och e-fakturering mellan privata företag, vilket har potential att förenkla administrationen och främja utvecklingen av digitala lösningar inom näringslivet.
Förslaget har remissbehandlats av finansdepartementet med syfte att stärka ekonomin och göra affärstransaktioner mer transparenta. Planen är att de nya kraven ska träda i kraft 2028 och 2030.
Förslaget, som utarbetats av Skattedirektoratet på uppdrag av finansdepartementet, innebär att bokföringsskyldiga företag behöver använda elektroniska redovisningssystem samt e-fakturor. Förväntningarna är att detta krav kommer att leda till betydande tidsbesparingar och effektivisering av företagens verksamhet, samtidigt som det ökar spårbarheten av finansiella transaktioner.
Finansminister Jens Stoltenberg från Arbeiderpartiet uttrycker sin entusiasm för förslaget:
– Digital bokföring och e-fakturering är redan utbrett bland norska företag. Förslaget kommer ändå att ge stora ekonomiska fördelar för företagen, samtidigt som det gör det svårare att begå ekonomisk brottslighet. Det gynnas vi alla av.
Vidare påpekar regeringen att denna förändring kan bana väg för ökad digitalisering och framtida förenklingar, vilket skulle inkludera både utveckling av frivilliga lösningar och ytterligare krav på digitala arbetsmetoder.
Näringsminister Cecilie Myrseth från Arbeiderpartiet betonar vikten av att företag fokuserar mer på sin kärnverksamhet:
– Vi vill att företag ska lägga mer tid på det de är bra på, att skapa varor, tjänster och jobb. Och inte lägga mer tid än nödvändigt på reglering och rapportering. När vi kräver att företag använder e-fakturor är det för att vi vill starta en positiv kedjereaktion. Ju fler som använder det, desto större blir fördelarna för varje enskilt företag.
De nya kraven förväntas träda i kraft den 1 januari 2028 för e-fakturor till bokföringsskyldiga företag och den 1 januari 2030 för digital bokföring samt mottagande av e-fakturor. Småföretag och enskilda firmor med låg omsättning kommer dock att få längre tid för att anpassa sig till de nya reglerna.
Sammanfattningsvis beräknas förslaget ge samhällsekonomiska nettovinster på omkring 9,7 miljarder norska kronor över en 20-årsperiod.
Sista datum för synpunkter på förslaget är satt till den 31 oktober 2025, innan beslut fattas om den slutliga utformningen. Ytterligare åtgärder som kan övervägas i framtiden inkluderar digital fakturering för konsumenter, reglering av leverantörer av redovisningssystem och mer automatiserade rapporteringssystem. Dessa möjligheter behöver dock utredas vidare.
Källa: regeringen.no
Länk: Obligatorisk digital bokföring och e-fakturering på remiss