Om fem år ska alla gränsöverskridande transaktioner inom EU utföras med elektronisk faktura och tillhörande skatterapportering ske automatiskt.
Sverige måste ha ett fungerande system på plats till dess. Annars kommer vi att bryta mot EU-direktivet som vi varit med och godkänt.
Hur går arbetet? Vi har vänt oss till Fredrik Andersson Carlö, temaledare för transaktionsbaserad rapportering på Skatteverket, för en uppdatering angående Sveriges ViDA-perspektiv och hur myndigheten han representerar ser på den här förordningen, genomförandet och avsedda effekter.
EU-länderna har beslutat att momsdirektivet ska anpassas för dagens digitala teknik och förutsättningar. Reformen, som är ett större åtgärdspaket, benämns ViDA (VAT in the Digital Age) och ska verkställas i etapper. Fredrik Andersson Carlö är temaledare för ett införandeprojekt på Skatteverket som avser den mest genomgripande delen av ViDA som heter Digital Reporting Requirements eller DRR. Han leder gruppen som bär det övergripande ansvaret på myndigheten när implementeringen av ViDA DRR ska genomföras.
Ytterst bestämmer regeringen, och det är finansdepartementet som ser till att deras beslut omsätts i handling, men genom Fredriks centrala position på Skatteverket gällande ViDA håller han sig givetvis uppdaterad och följer noggrant det som händer.
Inexchange har gjort en längre intervju med Fredrik som vi väljer att dela upp i två artiklar. Det är många frågeställningar och ännu fler intressanta svar.
I del 1 sätter vi fokus på ViDA i sig, om pågående förberedelser och de element som krävs för att det ska fungera som det är tänkt.
Vad anser Skatteverket generellt om ViDA-paketet?
– Vi är positiva till detta och det är vi som land också. Vi har ju röstat för ViDA. Våra ansvariga ministrar sa att det var bra när de röstade igenom det hela, men jag ska inte tala för deras del. Från Skatteverkets sida är vi hur som helst positiva.
– Vi hymlar inte heller med att främsta skälet till att vi gillar ViDA är att det möjliggör transaktionsbaserad rapportering på ett sätt som blir betydligt mindre kostsamt för företagen. Sedan är det bra eftersom det är ett steg mot digitaliseringen. Fakturahanteringen i sig digitaliseras tack vare de här nya reglerna. Det gör att fakturaarbetet rationaliseras och att företagen sparar tid. Det skapar även öppningar för andra typer av digitaliseringar. Vi har exempelvis tankar om att man eventuellt skulle kunna sköta kommunikationen mellan myndigheter och företag den här vägen.
Enligt genomförandeplanen var EU-länderna skyldiga att yttra sig senast den 25 januari om arbetsdokumentet om ViDA:s innehåll som EU-kommissionen lagt fram. Vet du om Sverige svarade och vad vi i så fall hade åsikter om?
– Nej, det vet jag inte. Vad jag vet, men det är kanske någonting helt annat, är att man uttryckte att Sverige är positivt inställt till detta när man gav sitt bifall, men det gjorde man redan i maj när det första kompromissförslaget lades fram och som Estland lade sitt veto mot. Jag har inte hört något ytterligare utöver det, vilket dock inte behöver betyda att man inte sagt någonting. Men jag känner inte till vad som i sådana fall skulle ha framförts.