Upptäck

ViDA-direktivet godkänt av EU-parlamentet

Skriven av Per Gustafsson | Feb 12, 2025 2:56:24 PM

Dagens datum, den 12 februari 2025, markerar en milstolpe i Europas resa mot en mer digitalt anpassad ekonomisk struktur. EU-parlamentets plenarsammanträde har i dag officiellt godkänt ViDA-direktivet. Beslutet följer den politiska överenskommelse som nåddes i november mellan medlemsstaternas finansministrar (ECOFIN) kring reformerna för den framtida digitala momsrapporteringen.

ViDA (VAT in The Digital Age) syftar till att förenkla momssystemet inom EU genom ett antal reformer som vilar på tre pelare: Enkel momsregistrering som väntas träda i kraft i juli 2028, regler för plattformsekonomin planerade till januari 2030 samt införandet av digital rapportering och e-fakturering senast i juli 2030.

På onsdagen godkände parlamentets plenarförsamling dessa regeländringar i momsdirektivet vilka i sin tur fick bifall av EU:s finansministrar vid ECOFIN-mötet i Bryssel i november. Ledamöterna i parlamentet godkände reglerna med 589 röster för, 42 emot och 10 nedlagda röster. 19 av Sveriges 21 EU-parlamentariker deltog i omröstningen. Samtliga 19 röstade för reformen.

Nästa steg i processen involverar EU-kommissionens utarbetande av arbetsdokument för varje bärande del i direktivet. Dessa dokument innehåller förordningar, förklarande kommentarer och tidtabeller. Det är sagt att medlemsländerna ska komma med en återkoppling nu under februari månad.
Vissa länder har dessutom uttryckt behov att tidigarelägga implementeringen av digitala rapporteringskrav för att på så vis understödja sina inhemska planer för e-fakturering. Tyskland, Belgien, Slovenien, Polen och Kroatien är några exempel.   

Arbete på flera fronter

Nu följer en fortsättning där arbetet fortgår på en rad fronter. Mycket är på gång:

OpenPeppol och e-fakturaoperatörernas internationella organ GENA (Global Exchange Network Association) har satt ett inkubationsprojekt i verket inom vilket organisationerna vill demonstrera hur man med en 5-hörnsmodell i Peppols nätverk lättare kan kontrollera momsefterlevnaden vid B2B-transaktioner. Domänen som skapats är produktionsklar och utvecklingsarbetet fortsätter under våren.

EU-parlamentets godkännande innebär att ViDA-direktivet därmed passerat ännu en formell passage, men det kvarstår ytterligare ett akademiskt steg. Det tas i mars när direktivet ratificeras av EU-rådet. När den processen klarats av är direktivet officiellt i kraft.  

Utöver detta planeras workshoppen Fiscalis i Wien den 8-10 april vilken kommer att ge ytterligare insikter och riktlinjer för reformernas implementering. Fiscalis är EU:s samarbetsprogram för nationella skatteförvaltningar.

Samtidigt fortlöper diskussionerna kring IOSS-reformen, särskilt angående leverantörsskyldigheter, som en del av de EU-tullreformer som ämnas verkställas 2028.

Även den euroepiska formatstandarden B2G EN16931, som är en e-faktura för B2B-sektorn, är under omstrukturering. Revideringen pågår och en första utvärdering är förväntad i juni i år.   

Sammanfattningsvis: ViDA-direktivets godkännande representerar ett betydande steg mot en mer sammanhängande och effektiv momsstruktur inom EU. Det är en anpassning till den digitala eran. Nu råder en övergripande förväntan om att EU:s medlemsländer förbereder sig framöver. I klartext innebär det att nödvändiga reformer genomförs i god tid för att uppnå en smidig övergång till det system som unionen enats om.
EU-kommissionen har beräknat att medlemsstaterna kommer att få tillbaka upp till 11 miljarder euro i förlorade momsintäkter varje år under de kommande tio åren. Företag kommer att spara 4,1 miljarder euro per år i efterlevnadskostnader respektive 8,7 miljarder euro i registrerings- och administrationskostnader under samma tioåriga tidsperiod.

Källor: vatcalc.com, europarl.europa.eu