Efter flera förseningar, i och med ett antal strandade förhandlingar, har det äntligen nåtts enighet om EU-kommissionens förslag om ett uppdaterat momsdirektiv – VAT In The Digital Age (ViDA).
När EU:s finansministrar samlades på tisdagen i Bryssel för sitt återkommande ECOFIN-möte valde Estland att häva sitt blockerande veto gällande regelinnehållet inom plattformsekonomin.
Därmed går ViDA-förslaget vidare till EU-parlamentet för ett godkännande vilket betraktas som en formalitet.
Reformpaketet ViDA har tillkommit för att modernisera EU:s momsregler med fokus på digitalisering och specifikt på elektronisk fakturering och insamling av data i realtid. Syftet är att bekämpa skattefusk, främja digitalisering hos företag och effektivisera administrationen.
I direktivet ingår ett ramverk för nationella standarder för e-fakturor och interoperabilitet mellan nationella system och EU-system. Tack vare att ett beslut nu är taget ska införandet påbörjas 2030 och vara på plats senast 2035.
Paketet, som lades fram i december 2022, har stötts och blötts och varit föremål för återkommande omskrivningar och tidsförskjutningar. Även om det funnits samsyn om ändringarna i stort har flera ECOFIN-möten passerat förbi utan ett enhälligt godkännande från ministerrådet.
Huvudskälet är att Estland satt sig på tvären. Estland har hyst en ängslan över att föreslagna momsregler för digitala plattformar – gällande resor och boenden – kan rubba konkurrenssituationen. Uppfattningen har varit att reglerna riskerar att påverka de små företagen negativt och göra allt krångligare för dem.
I och med detta motstånd har det utformats en kompromiss som innebär att ändringarna gällande plattformsekonomi skjuts upp till januari 2030, men att det blir tillåtet att använda de nya reglerna från juli 2028. Något som bland annat Spanien givit en vink om.
Efter två års förhandlingar är därmed en överenskommelse nådd. Tisdagens godkännande kan ses som en milstolpe. Eftersom Ungern är ordförandeland för närvarande var det deras finansminister Mihály Varga som hade äran att kungöra det efterlängtade genombrottet.
– Detta är en hörnsten för den digitala övergången och ett viktigt steg för att förbättra EU:s konkurrenskraft. De nya reglerna kommer att uppdatera våra momssystem för att spegla digitaliseringen av våra ekonomier, hjälpa till att bekämpa momsbedrägerier och underlätta administrativa skyldigheter för små företag och enskilda tjänsteleverantörer, deklarerade Mihály Varga.
ViDA-paketet är uppdelat i tre delar som kräver ändringar i EU-lagstiftningen: ett direktiv, en förordning och en tillämpningsförordning. Detta är de viktigaste ändringarna:
Digital momsrapportering: Från 2030 blir momsredovisningen för gränsöverskridande transaktioner helt digital. Genom att använda e-faktura ska företag automatiskt rapportera data till skattmyndigheter, vilket förbättrar möjligheten att upptäcka bedrägerier.
Moms för plattformsekonomi: Plattformar som AirBnB och Uber måste nu samla in moms för tjänsteleverantörer som inte själva betalar moms, främst för korttidsboende och transporttjänster.
One-Stop-Shop: Systemet utökas för att företag ska kunna betala moms för försäljning till konsumenter inom andra medlemsländer via en enda portal, vilket förenklar registreringsprocessen.
För närvarande finns det en lucka i att enskilda personer och småföretag undviker moms när de använder digitala plattformar. De nya reglerna syftar till att täppa till dessa luckor, minska orättvis konkurrens och säkerställa att moms samlas in effektivt.
ViDA-förslaget går nu tillbaka till EU-parlamentet som måste godkänna kompromisserna eftersom det råder väsentliga skillnader mellan EU-kommissionens ursprungliga förslag och den text som ECOFIN nu har enats om. Men den behandlingen bedöms att bli en formalitet med tanke på den utökade tidtabellen. Därefter går reformen till EU-rådet för slutgiltigt godkännande.
Bildtext: Mihály Varga, finansminister, Ungern.
Copyright: European Union
Källor: consilium.europa.eu och vatcalc.com