Upptäck

Nej till e-faktura är ett nej till digital tillväxt

Skriven av Per Gustafsson | Feb 24, 2023 11:52:40 AM

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Det målet är fastställt på regeringsnivå sedan sex år tillbaka. Det är ett offensivt och bra mål eftersom det leder till teknisk utveckling, stärkt konkurrenskraft och stora miljövinster.
Det är också skälen till att landets offentliga förvaltning gillar elektroniska fakturor. E-fakturor är snabba, effektiva, säkra och innebär lägre kostnader samtidigt som de minskar omloppet av papper i samhället.

Men trots dessa positiva effekter protesterar organisationen Företagarna – som företräder 60 000 företagare i många olika branscher – mot att e-fakturan kanske blir obligatorisk.
Inställningen är märklig. Svenskt näringsliv brukar vara synonymt med framsynthet och innovativitet. Men här väljer Företagarna, eller åtminstone Erik Östman (expert regelförenkling) som uttalar motståndet på organisationens hemsida, att slå rekord i bakåtsträvande.

Det som hänt, och som får Erik Östman att trycka på bromspedalen mitt i en sund och naturlig digital process, är att Bolagsverket, Skatteverket och DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) hemställt till regeringen att utreda möjligheten att göra det obligatoriskt för företag och offentliga myndigheter att använda e-faktura.
Förslaget är klokt. Sverige har sedan 2019 lag på att fakturor som är till följd av en offentlig upphandling måste skickas elektroniskt. Och skall-kravet om samma sak har ännu fler år på nacken. Faktum är att så tidigt som 2008 gick det ut en rekommendation till kommuner och regioner om att be sina leverantörer skicka e-fakturor.
Men denna logiska utveckling i ett digitalt tidevarv har tydligen inte gått upp för alla. 15 år senare tycker alltså Företagarna att det fortfarande är oskäligt att begära att man fakturerar elektroniskt.
Jösses.

15 år efter första rekommendationen tycker Företagarna att det fortfarande är oskäligt att begära att man fakturerar elektroniskt. Jösses.

Myndigheterna som vänt sig till regeringen agerar helt rätt. Tiden är inne att öka farten när det gäller användandet av e-faktura. I december offentliggjorde EU-kommissionen sitt förslag om att ändra momsdirektivet och göra digital fakturering till norm inom unionen och fasa ut PDF-fakturor senast 2024. Godkänner EU-parlamentet förslaget (VAT in the Digital Age) blir det obligatoriskt med e-faktura vid gränsöverskridande handel inom EU.

Ska vi i det läget utmärka oss som alliansens minst digitaliserade land och begrava oss nationellt i tungjobbade papperstravar?
Nej, är det givna svaret, men inte för Företagarna eller rättare sagt Erik Östman eftersom det är svårt att veta hur förankrad den här åsikten i själva verket är inom organisationen. Erik (och hela medlemsmatrikeln?) ser ingen anledning till att regler för gränsöverskridande handel också borde göras till modell för inhemska affärer. 
Han är nöjd med den gamla fakturaröran där det vimlar av individuella rutiner och där leverantörer tvingas anpassa sig till massor av enskilda lösningar som alla ryms inom plattityden “avtalsfrihet”.

Men om den lojala tron på föråldrade metoder är särskilt utbredd känns tveksamt. Det är nog snarare så att bland organisationens 60 000 företagare finns det många som välkomnar standardiseringar och gillar en fortsatt digital utveckling eftersom de insett alla fördelar.
Det blir inte krångligare med e-faktura. Det blir enbart enklare.
Och det hjälper Sverige att bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. 

Simon Strandell, Försäljningschef, InExchange   

 

Här kan ni läsa inlägget där Erik Östman, expert Företagarna regelförenkling, uttrycker sitt motstånd mot obligatorisk e-faktura:
”Tvinga inte fram e-fakturering”