Accesspunkter är operatörer eller tjänsteleverantörer som, likt InExchange, förmedlar dokument till en annan accesspunkt.
Är det frågan om en operatör talar vi många gånger om en så kallad VAN-tjänst. Handlar det om en tjänsteleverantör som erbjuder olika former av ERP-lösningar är accesspunkten ofta inbyggd i deras system.
För att bli accesspunkt i Peppol krävs en kedja godkännanden. Först och främst behövs det ett medlemskap i OpenPeppol. Därefter tar en certifieringsprocess vid. Att vara medlem i OpenPeppol innebär också en kostnad. Organisationen tar ut en årlig medlemsavgift.
Det krävs inga samtrafikavtal mellan de tjänsteleverantörer, eller operatörer, som har accesspunkter i Peppols nätverk, så kallade bilaterala samtrafikavtal som det benämns formellt. I stället tecknar operatören ett enda avtal gentemot en Peppolmyndighet. I Sveriges fall är det DIGG (Myndigheten för digital förvaltning).
Varianten med flera routingregler, som vi nämnde inledningsvis, är annars vanligt förekommande. Vi har det i Sverige bland annat. Tidigare krävdes det samtrafikavtal med varje separat VAN-operatör för att routa trafiken däremellan. Naturligtvis innebar det ett jättejobb för alla. Var det 200 VAN-operatörer skulle det upprättas samtrafikavtal med var och en av dessa 200.
I fallet med Peppol behövs således inget samtrafikavtal. När en operatör godkänts som accesspunkt är det fritt fram att kommunicera med övriga godkända accesspunkter i Peppols nätverk.
DEN HÄR texten ingår i en större samling med artiklar om