Upptäck

VAT i den digitala tidsåldern

Skriven av Per Gustafsson | Jan 1, 2024 7:00:00 AM
 

Den europeiska kommissionen lade i december 2022 förslag om att införa digitalt rapporteringskrav för gränsöverskridande transaktioner inom EU. Grunden för rapporteringssystemet ska vara en e-faktura med EU-gemensam standard. Rekommendationen är att samma typ av rapporteringsskyldighet även introduceras nationellt.
Förslaget, som går under namnet ViDA (VAT In The Digital Age), har behandlats flitigt i EU och blivit reviderat flera gånger om genom olika kompromisser. Men i början av november 2024 nåddes till slut full enighet. ViDA kommer att bli av.

Efter två års förhandlingar är därmed en överenskommelse nådd. Godkännandet som EU:s finansministrar enhälligt kunde säga ja till kan ses som en milstolpe. Nu kan äntligen ViDA-reformen tas vidare. I direktivet ingår ett ramverk för nationella standarder för e-fakturor och interoperabilitet mellan nationella system och EU-system. Tack vare att ett beslut nu är taget ska införandet påbörjas 2030 och vara på plats senast 2035. Beskrivet mer i detalj läggs det i juli 2030 en plan för att inkludera både digital rapportering näst intill i realtid och obligatorisk e-fakturering vid transaktioner av varor och tjänster över gränserna inom unionen. Medlemsstaterna måste sedan harmonisera all inhemsk e-fakturering eller digital transaktionsrapportering med det nya systemet senast 2035.

 

Detta är syftet med VAT In Digital Age

Det finns ett EU-direktiv om ett gemensamt system för mervärdesskatt sedan 2006, men i takt med att åren gått och den digitala utvecklingen framskridit har innehållet blivit ålderstiget och delvis passé för att appliceras till nuvarande förutsättningar.
Av den anledningen har EU-kommissionen tagit initiativ till att modernisera nuvarande mervärdesskatteregler och i den förnyelsen beakta de fördelar som digital teknik erbjuder. Uppgraderingen har föregåtts av ett förarbete som tagit nästan två år i anspråk att genomföra. 
De slutgiltiga förslagen lades fram den 8 december 2022 och har paketerats under titeln VAT in the Digital Age (Mervärdesskatt i den digitala tidsåldern) förkortat ViDA. Avsikten är i grund och botten att skapa en enkel och rättvis beskattning och att utnyttja de digitala lösningar som finns tillgängliga för att bekämpa skattebedrägerier, minska momsgapet i EU och att anpassa gränsöverskridande handel till dagens datadominerade samhälle.

Tre huvudområden

Målen med den godkända nyordningen är i huvudsak tre:

  1. Modernisera och digitalisera mervärdesskatterapporteringen
    Rapporteringsskyldigheten för mervärdesskatt ska moderniseras genom att införa digital rapportering vid gränsöverskridande transaktioner mellan EU-anslutna stater. I ViDA-redogörelsen benämns förnyelsen av mervärdesskatterapporteringen med den engelska termen Digital Reporting Requirements (DRR). Rapporteringen ska baseras på obligatorisk e-faktura. Upplysningarna som beskattningsbara personer måste lämna om varje transaktion till skatteförvaltningen standardiseras med andra ord i ett elektroniskt format. Senast tio dagar efter att fakturan utfärdats ska transaktionen vara inrapporterad till skattemyndigheten genom ett system som medlemsstaterna ska tillhandahålla. Skattemyndigheten ska sedan överföra informationen till en central enhet, VAT Information Exchange System (VIES), som kommissionen ansvarar för. Databasen i fråga kommer att innehålla DDR-transaktioner och ID-uppgifter för skattebetalare, inklusive deras momsregistreringsnummer. 
  2. Uppdatera mervärdesskattereglerna för plattformsekonomi
    Kommissionen hävdar att så kallad plattformsekonomi – och då specifikt korttidsuthyrning av bostäder respektive persontransporter som tillhandahålls på webbplats och i appar – gynnas på otillbörligt sätt eftersom det är kontaktytor som med rådande momssystem ger personer och företag möjlighet att saluföra tjänster utan moms. För att uppnå en lika behandling av plattformsekonomi respektive traditionell ekonomi anser kommissionen att momsreglerna måste förtydligas. Plattformar som AirBnB och Uber måste, när de nya reglerna träder i kraft, samla in moms för tjänsteleverantörer som inte själva betalar moms, främst för korttidsboende och transporttjänster. Det blir frivilligt för EU-länderna att anta dessa nya förutsättningar för plattformsekonomi från juli 2028. Det skarpa införandet har skjutits upp till januari 2030.  
  1. Introducera en enda registreringspunkt för mervärdesskatt
    Behovet av flera mervärdesskatteregistreringar inom EU bör undvikas. Det handlar i stället om att förbättra och utrusta befintlig modell – VAT One Stop Shop (OSS) – med en gemensam kontaktpunkt. Lösningen är, enligt kommissionen, att utöka möjligheten att redovisa mervärdesskatt i annat EU-land genom deklarationer som lämnas elektroniskt via företagets etableringsland. I sammanhanget föreslås att B2B-kund ska kunna använda sig av omvänd skattskyldighet i de fall försäljning genomförs till ett medlemsland där leverantören saknar förankring.

Mer läsning:
Enighet äntligen uppnådd om ViDA-förslaget
GENA befarar att ViDA tappar sitt syfte
Myndigheter vill se obligatorisk e-faktura

 

Förslagspaketet VAT in the Digital Age är uppdelat i tre delar som kräver ändringar i EU-lagstiftningen: momsdirektivet, rådets genomförandeförordning och rådets förordning om administrativt arbete. 

Genomförandeförordningen, som behandlar hur informationskraven för vissa mervärdesskatteordningar ska formuleras, är till alla delar bindande och direkt tillämplig inom hela EU. Ändringarna ska vara införlivade i medlemsstaternas nationella lagstiftning senast den 31 december 2024 och tas i bruk från och med den 1 januari 2025.
Enligt finansdepartementet i vårt land innebär ändringarna i mervärdesskattedirektivet ingen skillnad för svenskt vidkommande. Vår mervärdesskattelag täcker in föreslagna omarbetningar och kräver ingen ändring i svensk lagstiftning.

rådets förordning om administrativt arbete framhålls hur viktigt det är att använda väletablerad teknik för att komma åt mervärdesskattebedrägeri. Nuvarande metod att samla in aggregerade data genom sammanställningar har använts sedan den inre marknaden infördes 1993 och är inte ändamålsenlig längre. Nu är avsikten att sammanställningarna ersätts med transaktionsbaserad rapporteringsskyldighet. Vilket i sin tur kräver en IT-struktur som tillåter ett fungerande utbyte mellan EU-länderna. I förslagspaketet från EU-kommissionen sätts ett hårdare fokus på digitalisering genom följande åtgärder:

  • Det blir krav på digital rapportering för att därigenom standardisera de uppgifter som beskattningsbara personer måste lämna om varje transaktion till skattemyndigheterna i elektroniskt format.
    I och med ovanstående krav blir e-fakturering obligatorisk för gränsöverskridande transaktioner inom EU.
  • Det kommer att inrättas ett centralt elektroniskt system för mervärdesskatteinformation benämnt VAT Information Exchange System (VIES). Systemet gör det möjligt för medlemsstaterna att överföra information om mervärdesskatt som de lagrar på nationell nivå. Det kommer dock enbart vara tillgängligt för bemyndigade tjänstemän, som utsetts av respektive EU-land, för att kontrollera att mervärdesskattelagstiftningen tillämpas korrekt. Uppgifterna i VIES får en lagringstid på fem år.
  • Medlemsstater som redan har infört nationella rapporteringssystem ska anpassa dessa till den EU-gemensamma standard som kommer att fastställas framöver.
    Medlemsstaterna kommer att få förutsättningar att införa obligatorisk e-fakturering för transaktioner nationellt mellan företag (B2B) enligt samma europeiska standard som vid gränsöverskridande e-fakturering.