Inget nytt ViDA-beslut förrän i november
Estland har återigen lagt fram sin alternativa lösning gällande hantering av moms för plattformsekonomi, men förslaget vann inget stöd.
Den långa följetongen VAT in the Digital Age (ViDA) rullar därmed vidare.
Nu kan ingen slutlig överenskommelse nås förrän tidigast vid nästa ECOFIN-möte som äger rum i Bryssel den 5 november.
EU-kommissionen och Ungern, som just nu är ordförandeland för EU-rådet, försöker kontinuerligt övertyga Estland om att släppa sitt veto rörande mervärdesskatteregler för plattformsekonomi. Den 26 september samlades arbetsgruppen för skattefrågor för att om möjligt hitta en utväg, men det motförslag som Estland lanserade fick ingen bäring alls. Inte heller erbjudandet att ge Estland ett tillfälligt undantag skapade en efterlängtad öppning. När saken undersöktes närmare visade det sig att ett sådant undantag skulle vara praktiskt ogenomförbart.
Genom att läget således är fortsatt låst hänskjuts ViDA-problematiken vidare till nästa ECOFIN-möte som hålls i Bryssel den 5 november. Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin på svenska) ansvarar för lagstiftning och andra viktiga beslut som berör unionens finans- och budgetpolitik. Rådet sammanträder regelbundet och består vanligtvis av medlemsstaternas ekonomi- eller finansministrar.
Ny tidtabell
I och med alla upprepade stopp i processen tvingas införandet av ViDA, det vill säga det paket som utgör EU:s uppdaterade momsdirektiv, att skjutas längre och längre framåt i tiden. I den senaste reviderade tidtabellen är planen att regleringarna i plattformsekonomin träder i kraft i juli 2027 och att de digitala rapporteringskraven och e-faktureringen börjar gälla i juli 2030.
Når ECOFIN en överenskommelse i början av nästa månad ska förslagen tillbaka till EU-parlamentet för att bekräftas. Det borde gå smidigt med tanke på den förlängda tidsplanen. Därefter ska rådet också säga sitt.
De andra delarna i initiativet, som handlar om digital rapportering, e-fakturor och en enhetlig momsregistrering, är i hamn. De blev klara vid ECOFIN-mötet i maj.
Belgisk kompromiss
Det som bekymrar Estland är att föreslagna momsregler för digitala plattformar – gällande resor och boenden – kan rubba konkurrenssituationen. De menar att reglerna riskerar att påverka de små företagen negativt och göra allt krångligare för dem.
Den synpunkten innebar att Belgien lade fram en kompromiss vid mötet i maj i vilken små och medelstora plattformar inte skulle behöva ta samma ansvar. Det förslaget gick så långt att länderna själva skulle få avgöra om småföretagen skulle slippa framlagda momsregler. I den belgiska inviten tillhandahölls dessutom erbjudande om en databas för att hålla koll på vilka företag som kunde undantas.
Men eftergiften i fråga har inte fått Estland att ändra sin ståndpunkt.
Estland har i gengäld pekat på de nya rapporteringsreglerna för digitala marknadsplatser – som trädde i kraft den 1 januari 2023 – som en möjlig lösning på vissa av de problem som de ser i nuläget. Nämnda regler, väckta inom EU-direktivet DAC 7, täcker alla typer av transaktioner och syftar till att identifiera aktörer som inte rapporterar moms korrekt samt att effektivisera marknadsplatsernas hantering av skattemyndigheternas förfrågningar.
Några enstaka länder gav stöd till Estlands idé, men en majoritet i EU-samfundet tycker att Belgiens förslag är tillräckligt bra och att det får räcka med fördröjningar.
Källor: vatupdate.com, vatcalc.com och ec.europa.eu