Obligatorisk e-faktura för belgiska företag 2026
Belgien tar nu ett stort steg mot att modernisera och effektivisera landets inhemska ekonomiska transaktioner. Det är definitivt klart att från och med 1 januari 2026 blir elektronisk fakturering obligatorisk för nästan alla kommersiella transaktioner mellan momspliktiga belgiska företag (B2B).
Syftet med kravet är att främja digitalisering och att genom förenkling göra fakturaprocesserna snabbare och mer transparenta.
Den 15 oktober annonserade Belgian Federal Public Service Finance (FPS) en lista över godkända bokföringsprogram för e-fakturering. Från och med 1 januari 2026 blir dessa program obligatoriska för inhemska företag och garanterar ett smidigt utbyte av Peppol-baserade strukturerade B2B e-fakturor mellan företag inom landet.
Redan infört i offentlig sektor
Implementeringen av obligatorisk elektronisk fakturering kommer dock inte att ske utan undantag. Transaktioner som innebär leveranser eller tjänster till personer för privat bruk, så kallade business-to-consumer-transaktioner (B2C), kommer inte att omfattas av den nya lagen.
Värt att påpeka i sammanhanget är att till offentliga myndigheter, business-to-government (B2G), är elektroniska fakturor redan obligatoriska i Belgien. Mer exakt för köp gjorda efter 1 mars i år. Det initiativet på B2G-området är del av en bredare strategi med syfte att gradvis införa digitala lösningar inom offentlig sektor.
På myndighetssidan är det alltså tal om en mjukstart ännu så länge. För företag som gör transaktioner med det offentliga krävs elektronisk fakturering för avtal värda 3 000 euro eller mer, exklusive moms. Men det finns myndigheter med striktare bestämmelser. Vissa tillämpar sedan i våras e-fakturering för lägre belopp.
Peppols fyrhörnsmodell
Belgien gagnar sig av Peppols etablerade fyrhörnsmodell, men det går även att använda andra plattformar om alla parter är överens och de möter EU:s krav. På sikt kommer företag att behöva rapportera en sammanfattning av sina e-fakturor till Skatteverket, men först efter att fakturan är helt korrekt.
Långsiktigt har emellertid Belgien siktet inställt på en femhörnig Peppol-modell.
Det innebär inte bara e-fakturering utan också e-rapportering och då näst intill i realtid. Avsikten är att det i sin tur kommer att ersätta den årliga kundnoteringsrapporten.
Det övergripande målet med den kommande lagstiftningen är uppenbart. Det är att minska momsgapet naturligtvis. Enligt EU:s beräkningar ligger momsgapet – skillnaden mellan beräknad och faktisk insamlad moms – i Belgien på ungefär 4,8 miljarder euro varje år.
Källa: finance.belgium.be