Genom att arbeta tillsammans menar det Nordiska ministerrådet att de nordiska länderna kan säkerställa att hållbarhetsrapportering inte bara blir en fråga om efterlevnad, utan även ett verktyg för affärstillväxt och miljöansvar.
Det föreslås även att fokus läggs på att stödja små och medelstora företag, vilka annars riskerar en oproportionerlig administrativ belastning.
Samtidigt ser man spännande framtida utsikter. Rådet uttalar i sitt nyutkomna dokument att genom att utveckla innovativa lösningar för klimatupplysning och datadelning har Norden chansen att ta en ledarroll i hållbarhetsrapportering. Bedömningen är att föreslagna initiativ ger en tydlig riktning mot att skapa en mer integrerad och hållbar affärsmodell för framtiden, där klimatdata används inte endast för att möta direktiv utan också för att driva på positiva förändringar i hela värdekedjan.
Niklas Andersson, produktchef på Inexchange, välkomnar riktlinjerna och konstaterar att miljöperspektivet, och redovisningen kring hållbarhet, skapar ytterligare argument att digitalisera så mycket av sina fakturaflöden som möjligt.
CSRD-direktivet gäller inte alla, men alla lär beröras förr eller senare.
– Blir man fullt digital kommer krav likt detta inte innebära ytterligare arbetsmoment som tar tid från företagets kärnverksamhet. Det öppnar dessutom nya möjligheter. Det är exempelvis smidigt att vidareutveckla sitt digitala fakturaflöde med att också expediera orderhanteringen via digital transport av dokument, framhåller Niklas och påpekar att en omställning med största säkerhet blir oundviklig till slut:
– Just att EU, och i det här fallet Nordiska ministerrådet, tar konkreta initiativ visar att man inte längre tror att digitaliseringen kan läggas på marknadskrafter och att det skulle vara upp till varje enskild aktör att bestämma hur man vill göra. Det är annars en uppfattning vi vet har funnits hos svenska företagsorganisationer inte minst.
– Om det blir så att klimatdata ska kunna extraheras ur en e-faktura så behöver ju hela ens dokumentflöde vara digitalt. Det är ett ofrånkomligt faktum, avslutar han.
*) EU antog i juni 2021 en klimatlag som fastslår att Europa senast 2050 ska bli världens första koldioxidneutrala kontinent. Totalt omfattar European Green Deal stora och komplexa politiska åtgärder. I detta ingår CSRD ((Corporate Sustainability Reporting Directive).
**) Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan och består av flera ministerråd för olika sakfrågor.
Läs mer: Green eDocuments in the Nordics
Hållbarhet och elektronisk data hör ihop