Genom att första steget i uppdateringen av momsdirektivet, alltså förenklingen av momsregistreringen, verkställs redan nästa år kan man konstatera att ViDA nu går från papperskonstruktion till driftsättning. Precis som tidsschemat anger kommer förändringarna att utföras i omgångar. 2030 står plattformsekonomin på tur att förena senaste års innovativa affärsmodeller med traditionella skatteregler. Sedan, lite senare samma år, väntar det obligatoriska kravet om e-faktura och digital rapportering vid gränsöverskridande transaktioner inom EU. Något som inte bara säkerställer en moderniserad skattehantering utan även främjar en transparens mellan länder och företag.
Men att projektet äntligen kommit så här långt har inte varit fritt från ansträngningar. Under diskussionens gång har flera kompromisser nåtts för att balansera medlemsländernas olika intressen. Bland annat förlängdes rapporteringstiden från två arbetsdagar till tio dagar efter e-fakturans utfärdande, vilket gör att företag får mer tid att anpassa sig. Dessa anpassningar är en del av den ständiga dialogen inom EU för att optimera integration och implementering genom pragmatiska lösningar.
Med ViDA som framtida karta finns nu hur som helst en strategi på hur digital fakturering och momsrapportering kan utvecklas inom det europeiska samarbetet. Tack vare en omfattande utvidgning av system som One-Stop Shop (OSS) och förbättrade VIES-databaser är reformerna rustade att inte bara förenkla processerna utan även säkerställa en rättvis och effektiv skatteinsamling.
Europeiska kommissionens arbete löper vidare med nya projekt och pilotstudier för att förfina verktygen som kommer att vara centrala för regionala och globala ekonomiska aktiviteter. En högaktuell pilot är OpenPeppols pågående arbete att skapa en struktur som innebär att kommande rapporteringskrav införlivas i en femhörnig modell. Grundsyftet är att påvisa att Peppols fakturaspecifikationer och nätverk kan uppfylla de digitala rapporteringskrav – benämnda DRR (Digital Reporting Requirements) – som beskrivs i det nya moderniserade momsdirektivet.
Att det råder en lättnad hos EU-kommissionen är tydligt. Lånar man av kommissionens egna ordval beskrivs ViDA som den digitala framtiden. Det är en reform som ska positionera Europa i framkant av digital transformation inom skatterapportering. Med en enhetlig infrastruktur som fundament går kontinenten in i en ny era av skattehantering som skapar möjligheter för medlemsländerna och företag att samarbeta i en sömlös och transparent ekonomisk miljö.
Allt om ViDA – ladda ner guiden om den stora EU-reformen