Sista instansen är passerad – nu är ViDA här!

Nu är det på riktigt – VAT in the Digital Age är här!
Tidigare den här månaden (11 mars) antogs ViDA-reformen av det Europeiska rådet. Direktivet är nu också publicerat i unionens officiella tidning i vilken beslutade rättsakter presenteras.
Det betyder att medlemsländerna från och med 14 april kan införa krav på inhemsk e-fakturering utan att behöva ett godkännande om undantag från Europeiska kommissionen.
Avsikten med VAT in the Digital Age ((Mervärdesskatt i den digitala tidsåldern) är i grund och botten att skapa en enkel och rättvis beskattning och att utnyttja de digitala lösningar som finns tillgängliga för att bekämpa skattebedrägerier, minska momsgapet i EU och att anpassa gränsöverskridande handel till dagens datadominerade samhälle.
Förslagspaketet lades fram av EU-kommissionen i december 2022 och blev manglat och reviderat i två år innan EU-nationernas finansministrar nådde nödvändig enhällighet vid ECOFIN-mötet i november ifjol. Ett godkännande som därefter följts av formella bifall från den gemensamma europeiska församlingen. Först från EU-parlamentet och nu, allra sist, från EU-rådet eller EU-toppmötet som det ibland blir benämnt.
Fastslagen tidsplan
I och med att sista ledet är passerat är antagandet av ViDA klart en gång för alla. Nu vet vi att det under åren framöver kommer att implementeras en ny och effektivare momsrapportering i hela EU. Kommissionen har förberett arbetsdokumenten och fastställt de verktyg som ska användas för ett så smidigt genomförande som möjligt. Åtminstone i dess yttre form. Tekniskt finns ännu mycket att uträtta.Beskrivet i stora drag består ViDA-förordningen av tre huvudområden vilka kommer att sätta tonen för EU:s digitala framtid inom momssektorn. Dessa tre bärande pelare omfattar enkel momsregistrering, plattformsekonomi och digital rapportering.
- Juli 2028: Införandet av enkel momsregistrering, vilket minskar administrativt krångel och kostnader för e-handelssäljare och B2B-företag.
- Januari 2030: Plattformsekonomi tar ett kliv framåt med obligatorisk momshantering för korttidsuthyrningar och samåkningsplattformar.
- Juli 2030: Nya krav på digital rapportering och obligatorisk e-fakturering träder i kraft, vilket förenklar transaktionsspårning och förstärker skattemyndigheternas verktyg mot momsbedrägerier.
Från teori till handling
Genom att första steget i uppdateringen av momsdirektivet, alltså förenklingen av momsregistreringen, verkställs redan nästa år kan man konstatera att ViDA nu går från papperskonstruktion till driftsättning. Precis som tidsschemat anger kommer förändringarna att utföras i omgångar. 2030 står plattformsekonomin på tur att förena senaste års innovativa affärsmodeller med traditionella skatteregler. Sedan, lite senare samma år, väntar det obligatoriska kravet om e-faktura och digital rapportering vid gränsöverskridande transaktioner inom EU. Något som inte bara säkerställer en moderniserad skattehantering utan även främjar en transparens mellan länder och företag.
Men att projektet äntligen kommit så här långt har inte varit fritt från ansträngningar. Under diskussionens gång har flera kompromisser nåtts för att balansera medlemsländernas olika intressen. Bland annat förlängdes rapporteringstiden från två arbetsdagar till tio dagar efter e-fakturans utfärdande, vilket gör att företag får mer tid att anpassa sig. Dessa anpassningar är en del av den ständiga dialogen inom EU för att optimera integration och implementering genom pragmatiska lösningar.
ViDA den digitala framtiden
Med ViDA som framtida karta finns nu hur som helst en strategi på hur digital fakturering och momsrapportering kan utvecklas inom det europeiska samarbetet. Tack vare en omfattande utvidgning av system som One-Stop Shop (OSS) och förbättrade VIES-databaser är reformerna rustade att inte bara förenkla processerna utan även säkerställa en rättvis och effektiv skatteinsamling.
Europeiska kommissionens arbete löper vidare med nya projekt och pilotstudier för att förfina verktygen som kommer att vara centrala för regionala och globala ekonomiska aktiviteter. En högaktuell pilot är OpenPeppols pågående arbete att skapa en struktur som innebär att kommande rapporteringskrav införlivas i en femhörnig modell. Grundsyftet är att påvisa att Peppols fakturaspecifikationer och nätverk kan uppfylla de digitala rapporteringskrav – benämnda DRR (Digital Reporting Requirements) – som beskrivs i det nya moderniserade momsdirektivet.
Att det råder en lättnad hos EU-kommissionen är tydligt. Lånar man av kommissionens egna ordval beskrivs ViDA som den digitala framtiden. Det är en reform som ska positionera Europa i framkant av digital transformation inom skatterapportering. Med en enhetlig infrastruktur som fundament går kontinenten in i en ny era av skattehantering som skapar möjligheter för medlemsländerna och företag att samarbeta i en sömlös och transparent ekonomisk miljö.
Allt om ViDA – ladda ner guiden om den stora EU-reformen