Nationella system viker för GENA:s vision
GENA (Global Exchange Network Association) är det centrala internationella navet för e-fakturaoperatörer. Den gångna veckan strålade organisationens medlemmar samman i Bryssel för vinterupplagan av Annual General Meeting.
Teamet från Inexchange, Simon Strandell och Niklas Andersson, rapporterar att det hölls konstruktiva diskussioner.
Det konstaterades bland annat att nationella CTC-system ser ut att ge vika för den decentraliserade modell som GENA förordar och som är direkt avgörande för att åstadkomma smidiga samtrafikslösningar över gränserna.
– GENA har ett antal tillsatta arbetsgrupper som sysslar med specifika frågor. Det stora för stunden är de planer som hänger samman med ViDA (VAT in the Digital Age). Syftet är naturligtvis att implementera innehållet i den reformen på bästa sätt för marknaden, säger Simon Strandell, Commercial Director på Inexchange.
Ändamålet med ViDA är i hög grad att förenkla affärsuppgörelser mellan EU:s medlemsländer genom att digitalisera doklumentutbyten och därigenom också etablera en rigorösare kontroll över momsinbetalningarna.
Med olika typer av rapporteringssystem – alltså olika CTC-metoder (Continuous Transaction Controls) från land till land – faller tanken med en gemensam lösning.
– Men det slaget ser nu att vinnas. Tack vare antagandet av ViDA-förslaget kommer de myndighetsstyrda nätverken att bli kortlivade och istället ersättas av en decentraliserad CTC-modell. GENA har kämpat för detta länge. Genombrottet som äntligen har skett tar bort många hinder och bäddar för en bättre samverkan, fortsätter Simon.
Det sistnämnda, det vill säga samverkan, är en nyckelingrediens. Inte bara på europeisk mark. GENA har ett strategiskt fokus som innefattar hela världen. En prioritering i nuläget är att harmonisera dokumentflödet mellan EU-nationerna och USA. Kärnpunkten i det sammanhanget är formaten. GENA propagerar för Peppol och vill tro att det är en framkomlig väg på andra sidan Atlanten.
Tyskt lagkrav
På dagordningen i Bryssel stod också rapportering från organisationens regionala avdelningar eller chapters som man valt att kalla dem. Det nordiska läget föredrogs av Flemming Christensen. Tyvärr fanns det inte mycket att förmedla. Det råder skandinavisk stiltje från makthavarnas sida när det gäller elektronisk fakturering.
Då hade Richard Luthardt, från Tysklands chapter, mer att förtälja.
– Första delen i lagstiftningen av obligatorisk e-faktura träder som bekant i kraft i Tyskland från och med 1 januari. Richard rapporterade att alla service providers är redo för lagkravet. Däremot inte marknaden. Företagen är generellt dåligt förberedda. Yrvaket konstateras det att “oj, vi måste ta itu med detta”. Genom att så få dragit igång finns risk för ett visst kaos, berättar Simon Strandell.
Niklas Andersson, Head of Products på Inexchange, tycker att den pågående utvecklingen i Tyskland är intressant.
– Tyskland är plötsligt uppe i topp i registrerade service providers. Där händer det någonting. Det visar väl också hur stort Tyskland är. Nu har de lika många registrerade som Norge. Om det tar ordentligt skruv i Tyskland kan det säkert öka ännu mer i och med storleken, förmodar Niklas, men tonar också ner det rusande antalet en aning:
– Slår man ut det i något fint snitt i antalet registrerade service providers per capita är Norge säkert högst ändå. Men det är intressant i vilket fall. Det är en tydlig markör att det börjar växa. För Peppol är ännu så länge inte särskilt stort i Tyskland.
Superviktigt forum
Inexchange har en lång tradition att medverka aktivt i det internationella samarbetet e-fakturaoperatörer emellan. Simon Strandell och Niklas Andersson har tagit över stafettpinnen sedan en tid tillbaka och fortsätter det förtjänstfulla arbete som tidigare representanter har utfört.
– GENA är ett superviktigt forum för branschen, säger Simon Strandell.
– Framför allt ger det oss en starkare grund som bransch att påverka utveckling och beslut och bidra till så goda lösningar som möjligt. Arbetet som utförs i organisationen främjar också samarbetet mellan privat sektor och myndigheter. Genom att lyfta fram varandras sidor blir det enklare att jämka samman lagstiftning och teknik och på så vis skapa ett stort värde för företagen därute, avslutar han.
Bildtext
Paneldebatt kring momsens betydelse, olika kulturella aspekter och dess inverkan på digitalisering och förändring. Panelen leds av Christiaan van der Valk.