Choose language

Ny hemställan: Starta ViDA-arbetet nu!

20250707_132823

Nu sätter även Näringslivets skattedelegation press på den sittande regeringen att snarast ta itu med arbetet att förbereda våra inhemska förutsättningar inför etableringen av ViDA (VAT in the Digital Age).
I torsdags (3 juli) sände delegationen iväg en hemställan. I sin framstöt ber man regeringen att omedelbart tillsätta en utredning gällande implementering av digital rapportering och e-fakturering inom ramen för ViDA.

“Det finns ett stort behov av att näringslivet, Regeringskansliet och myndigheter har ett nära samarbete för att säkerställa att implementeringen sker på det sådant sätt att svenska intressen tas till vara” menar Näringslivets skattedelegation i sin skrivelse och understryker att det krävs initiativ från regeringens sida att “aktivt påverka utformningen av exempelvis de förklarande riktlinjer vars arbete för närvarande pågår inom EU.”

Reformen redan här  

Åsikten är alltså klar. Det håller inte längre att vara passiva gällande den här reformen. Sverige har en verklighet att förhålla sig till. I november ifjol nådde EU:s finansministrar, däribland vår svenska företrädare Elisabeth Svantesson (M), enighet om det nya omgjorda momsdirektivet (ViDA) och den 14 april började den successiva förändringen träda i kraft. 
Från och med 1 juli 2030 ska alla gränsöverskridande transaktioner inom EU rapporteras digitalt och därmed kommer e-faktura att bli obligatorisk. Detta bland annat för att förenkla transaktionsspårning och förstärka skattemyndigheternas verktyg mot momsbedrägerier. 

Specifika förslag

Behovet av en nationell anpassning är därmed stort. Vilket det påmints om i omgångar. Tre statliga verk väckte en hemställan för två och ett halvt år sedan om att utreda obligatorisk e-faktura för företag och myndigheter och nu är det Näringslivets skattedelegation som via en hemställan belyser hur viktigt det är att snarast tillsätta en offentlig utredning som följer hela implementeringsprocessen av ViDA.
Hemställan från myndigheterna är fortfarande obehandlad.
Om den nya uppvaktningen, adresserad till Finansdepartementet, får ett aktivare bemötande återstår att se. Näringslivets skattedelegation är väldigt specifika i sina önskemål. Kommittén föreslår att det ska ingå experter i den efterfrågade utredningen “från ett brett spektrum av det svenska näringslivet” och att dessa kompletteras av en referensgrupp.
Med en sådan sammansättning, menar skattedelegationen, går det att skapa ett konstruktivt utbyte mellan experter och regeringskansli utan att tumma på befintliga sekretessregler. Det skulle, enligt samma skrivelse, också gagna en större flexibilitet vilket är eftersträvansvärt i och med att ViDA är ett så komplext ärende. Med ett permanent utredningsorgan som sammanstrålar löpandeskulle regeringen få värdefullt bistånd av näringslivet i “en tid när lagstiftningsprocessen förflyttas till EU i snabb takt.”
Huvudmän för Näringslivets skattedelegation är Stockholms Handelskammare, Föreningen Svenskt Näringsliv, Svenska Bankföreningen, Svensk Försäkring och Fastighetsägarna Sverige.

Länk till pressmeddelandet från Näringslivets skattedelegation

Relaterade artiklar