E-faktura-ID

Identifieringen, att styrka vem man är, är naturligtvis primärt på fakturaområdet. Gällande e-fakturor finns det olika slags ID. Det man oftast syftar på är fakturans e-adress, men det finns även andra identifierare på en e-faktura. Exempelvis GLN-nummer eller Peppol-ID om fakturan skickas i Peppols nätverk.
ID-ikon_2 ID-ikon_2

ID är förkortning på Identifikation. I e-fakturans värld kan ID betyda flera saker, men det vanligaste är att man refererar till fakturans elektroniska adress, det vill säga till vart den elektroniska fakturan skall skickas. Man kan jämföra det med att man skriver en postadress på ett brev innan man lägger brevet i brevlådan. Utan adress kommer brevet inte fram.

En elektronisk adress får man när man är e-fakturamottagare bakom en VAN-operatör eller via Peppol.

Några olika identifierare på en e-faktura är till exempel GLN-nummer som står för global localisation number, Peppol-ID om fakturan skall skickas via Peppols nätverk eller såklart organisationsnummer eller i vissa fall VAT-nummer. 

Dessa e-faktura-ID kan i vissa fall behöva anges när man skall börja skicka till den nya e-fakturamottagaren beroende på hur man skickar sin e-faktura.
När man skickar fakturor med InExchange finns redan denna information i vårt stora nätverk där når du även mottagare bakom Peppol.

DEN HÄR texten ingår i en större samling med artiklar om e-faktura. Huvudsidan bär rubriken ”Detta är e-faktura”.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise