E-faktura

En e-faktura är en faktura som skickas och tas emot i elektronisk form. E-fakturor skapas och skickas mellan två parter och är strukturerade i ett elektroniskt format.

E-faktura

En e-faktura är en faktura som skickas, tas emot och hanteras helt elektroniskt. E-fakturan innehåller samma information som en vanlig faktura, men i ett strukturerat elektroniskt format och skickas via en så kallad fakturaväxel till mottagaren. Där tas den emot direkt i ett ekonomisystem eller ett försystem redo för attest och kan hanteras helt automatiskt om man har stöd för detta.

EDIFACT-faktura

Två andra förekommande fakturatyper är EDI-faktura och PDF-faktura. EDI-faktura, också kallat EDIFACT-faktura, bygger det på en gammal standard och är oftast väldigt komplex. Den skickas med en en-till-en-koppling och har nästa lika många dialekter som användare.

PDF-faktura

PDF-faktura förväxlas ibland med e-faktura eftersom den skickas via e-mejl, men korrekt beskrivet är den inte elektronisk. PDF-fakturan är egentligen en bild på en faktura. Det gör att PDF-fakturan måste tolkas eller skannas för att kunna läsas in på ett riktigt sätt. Det är därför både utställare och mottagare föredrar e-faktura. Då vet man att all information kommer med på fakturan och att det inte sker några misstolkningar av innehållet.

Olika e-faktura format

Det finns olika typer av format när vi pratar e-faktura. Vanligast i Sverige är Svefaktura 1.0, men avsikten är att det formatet ska fasas ut och ersättas successivt av Peppol BIS Billing 3. Sedan den 1 april 2021 rekommenderas inte längre Svefaktura som standard av det tekniska kansliet SFTI (Single Face To Industry). I stället förordas Peppol BIS Billing 3 eftersom det är ett modernt format som koordinerar med dagens krav. Det fungerar bättre internationellt, har en större flexibilitet, erbjuder en bredare dokumentation och innehåller fler stödverktyg.

Men Svefaktura kan givetvis användas precis som tidigare. DIGG (myndigheten för digital förvaltning) har visserligen avregistrerat Svefaktura från Peppols nätverk, men det är enda kanal som påverkas. Samtrafiken berörs inte alls. Där fungerar Svefaktura exakt som förut.

 

 

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram