E-fakturans framfart blir som “en tornado”!

Billentis-rapporten 2024. Billentis-rapporten 2024.

I den alltmer digitaliserade affärsvärlden framstår elektronisk fakturering som en revolutionerande kraft. Det är bedömningen i den nysläppta rapporten  ”The global e-invoicing and tax compliance report: Watch the Tornado!”. 
Den här omfattande omvärldsanalysen släpps regelbundet av Billentis med ett par års mellanrum.
Nu är 2024 års upplaga tillgänglig. Rapporten är författad av Marcus Laube och Bruno Koch. Den kartlägger förändringar och innovationer som formar digitaliseringen i allmänhet och e-faktureringen i synnerhet.

Globalt sett förväntas volymen av elektroniskt behandlade fakturor öka dramatiskt vilket understryks av rapportens titel ”Watch the Tornado”. I detta digra kompendium betonas vikten av att både användare och tekniska konsulter håller sig informerade och förberedda för utvecklingen vi har att vänta.
Rapporten har således e-fakturapionjärerna Marcus Laube och Bruno Koch som upphovsmän. Koch är för många en synonym till analysföretaget Billentis som släppt branschövergripande studier under många år.
Den förra kom 2019 och bar namnet “The E-invoicing Report 2019-2025”.

Flera nyckelområden

I denna helt färska release identifieras flera nyckelområden som förväntas påverka e-faktureringens framtid markant:

  • Marknadstillväxt: E-faktureringsmarknaden förutspås uppleva betydande tillväxt. Prognoser tyder på en kraftig ökning i antagningsgrad och marknadsvärde, drivet av behovet av större efterlevnad och effektivitet i affärstransaktioner. Marknaden beräknas hantera cirka 560 miljarder fakturor årligen till 2024, varav omkring 125 miljarder för närvarande överförs elektroniskt. Marknadsvärdet, som för närvarande är 8,9 miljarder US-dollar, förväntas stiga till cirka 23,7 miljarder US-dollar  2028.

  • Regulatorisk påverkan: Skattemyndigheter världen över antar alltmer elektronisk fakturering som en strategisk åtgärd för att bekämpa skatteflykt. Många inför modeller för kontinuerlig transaktionskontroll (CTC) som möjliggör transaktionsbearbetning och revision i realtid eller nästan i realtid. Initiativ som ”Moms i den digitala tidsåldern” (ViDA) i Europa samt den breda acceptansen av Peppol-specifikationer i Asien visar på ett växande fördrag för modeller med fyra och fem hörn, vilka förbättrar efterlevnad och operationell effektivitet samtidigt.

     

  • Integrerad digital handel (IDT): Utöver elektronisk fakturering representerar skiftet mot integrerad digital handel en omfattande strategi för automatisering av både affärstransaktioner och finansiella operationer. Denna rörelse stöds av statlig politik som kräver införlivande av ytterligare affärsdokument och omfattar processer som betalning, fakturafinansiering, elektronisk upphandling och skatteautomatisering.

     

  • Teknikintegration: Framväxande teknologier som Artificiell Intelligens (AI) integreras alltmer med system för e-fakturering, vilket erbjuder ny effektivitet och kapacitet. Användning av AI och blockchain, för att inte bara följa regelverk utan för att även uppnå en konkurrensfördel genom större noggrannhet och säkerhet gällande transaktioner, är på frammarsch.

Avgörande tider

Laube och Koch understryker att det är en avgörande tid för organisationer och företag att snabbt anpassa sig till dessa förändringar och utnyttja nya tekniker och modeller, vilket kommer att resultera i ökad effektivitet, efterlevnad och konkurrenskraft på den globala marknaden.
Rapporten tjänar som ett viktigt verktyg för att förstå och navigera komplexiteten i e-fakturering och integrerad digital handel eftersom denna praxis kommer att bli standard globalt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Belgiens finansminister Vincent Van Peteghem. Belgiens finansminister Vincent Van Peteghem.
Omvärld

Ingen enighet om ViDA den här gången heller

Ett förväntat ja utbyttes i ett uteblivet godkännande sedan Estland utnyttjat sitt veto vid ECOFIN-mötet i Bryssel. Följetongen VAT In The Digital Age rullar därmed vidare.
Per Gustafsson
Niklas Andersson_VAT In The Digital Age Niklas Andersson_VAT In The Digital Age
Omvärld

“Sverige anses negativt till ViDA – det är genant”

Sverige klassas som negativt inställt till ViDA av EU-kommissionen. ”Det är faktiskt genant” konstaterar Niklas Andersson, produktchef på InExchange.
Per Gustafsson
E-fakturalag Europa runt E-fakturalag Europa runt
Omvärld

E-fakturalagar i Europa – här är dagsläget

En lagstiftning om föreskriven e-faktura vid transaktioner företag emellan (B2B) är som bekant på gång runt om i Europa. Vi uppdaterar er om dagsläget.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise