EESPA-medlemmar i fördjupat nordiskt samarbete

Nordiskt möte mellan EESPA-medlemmar. Nordiskt möte mellan EESPA-medlemmar.

Intresseorganisationen EESPA binder samman en mängd europeiska e-fakturaoperatörer, men det kan även vara värdefullt att träffas regionvis.
I onsdags genomfördes för första gången någonsin ett nordiskt möte för EESPA-medlemmar.
– Vi som är operatörer i Norden har en fantastisk samsyn, men det är bra att även ha ett kontinentalt perspektiv. Det får oss att lyfta blicken från den egna marknaden och förbättra oss ännu mer, säger Henrik Möller, samtrafikansvarig på InExchange och EESPA-ledamot.

EESPA (European E-invoicing Service Providers Assocation) har 90 medlemmar och genomför återkommande konferenser, men det har med åren diskuterats att stråla samman i en snävare krets. Exempelvis som i Tyskland där EESPA Germany blivit en nationell plattform inom den inhemska organisationen VeR (Verband elektronische Rechnung).
Den gångna veckan gick de nordiska operatörerna från ord till handling. På initiativ av företaget TrueCommerce Nordic genomfördes ett nordiskt möte för EESPA-anslutna aktörer i Köpenhamn. Ett 25-tal personer deltog på sammankomsten. Hela Norden var representerat inklusive Island. Även Erik Timmermans, generalsekreterare i EESPA, var på plats.

Närvarande för InExchange var Henrik Möller som utöver sin befattning samtrafikansvarig på nämnda fintechföretag i Skövde är ledamot i EESPA:s exekutiva kommitté. 

– Ambitionen är att ytterligare förbättra samarbetet mellan Nordens operatörer och bygga vidare på förtroendet vi har för varandra. Även om vi är konkurrenter har vi en fantastisk samsyn gällande hur saker bör hanteras och diskuteras. Det skänker oss ett konstruktivt klimat att samarbeta runt olika frågor och ta upp sådant som riskerar att skapa hinder i arbetet att förenkla utbytet av elektroniska dokument över landsgränser, säger Henrik Möller.

Hotat automatiseringsmål

Den digitala skattekontrollen CTC (Continous Transaction Controls), eller  transaktionsbaserad rapportering som Sverige benämner det, är ett orosmoment av det slaget. Det är ett verktyg för skatterapportering som tycks springa iväg i olika nationella lösningar som inte är kompatibla med framtagna standarder.
– CTC kommer att etableras i någon form. Det vet vi med största säkerhet. Därmed är det också ett hot eftersom det motverkar effektivitet och automatisering inom den ekonomiska sfären. Här behöver det ageras och hittas en modell som inte får en negativ effekt gällande automatiseringmålet, menar Henrik Möller och konstaterar att EU möjligtvis måste kopplas in i ärendet och att det fastställs från centralt håll hur formerna ska se ut.

Totalt sett går mycket åt rätt håll gällande digital dokumenthantering, men det är fortfarande en bit kvar att vandra innan vi tekniskt ser en friktionsfri e-handelsprocess mellan land till land.
– Framför allt är det supply chain, och mer exakt purchase-to-pay (från katalog till betalning), som måste bli bättre. Faktureringen är i princip inget problem längre, men orderutbytet är i behov att skalas upp, framhåller Henrik Möller.

Fler nordiska möten

Det mesta talar för att urpremiären av detta nordiska råd för EESPA-medlemmar följs av en fortsättning. Något nytt mötesdatum är inte utlyst, men enligt ett pressmeddelande från TrueCommerce Nordic har de inget emot att ta täten gällande jobbet att utveckla det nordiska samarbetet inom dessa ramar.
– Med ett större geografiskt avstånd mellan en verksamhet och dess samhandelspartners följer ett ökat fokus på tidskritiska leveranser. Dokumentflödet mellan samarbetspartners tvärs över EU ska stärkas så att varken detaljverksamheter, grossister eller producenter kan märka skillnaden om deras handelspartner sitter lokalt eller i ett annat land. Den utvecklingen vill vi gärna vara med att främja, säger Jakob Vestergaard, direktör på TrueCommerce Nordic.

Pressrelease från TrueCommerce om mötet

Hemsida EESPA

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Niklas Andersson_VAT In The Digital Age Niklas Andersson_VAT In The Digital Age
Omvärld

“Sverige anses negativt till ViDA – det är genant”

Sverige klassas som negativt inställt till ViDA av EU-kommissionen. ”Det är faktiskt genant” konstaterar Niklas Andersson, produktchef på InExchange.
Per Gustafsson
E-fakturalag Europa runt E-fakturalag Europa runt
Omvärld

E-fakturalagar i Europa – här är dagsläget

En lagstiftning om föreskriven e-faktura vid transaktioner företag emellan (B2B) är som bekant på gång runt om i Europa. Vi uppdaterar er om dagsläget.
Per Gustafsson
GENA_uttalande om ViDA GENA_uttalande om ViDA
Omvärld

GENA befarar att ViDA tappar syftet

ViDA-förslaget har reviderats ideligen i höst. Enligt GENA riskerar förhandlingarna mynna ut i en lösning som vore sämre än att inte ändra alls.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise