Fortsatt samarbete med Ätbart inför nästa steg

Mickaël Gayet, Ätbart Mickaël Gayet, Ätbart

Ätbart i Skövde har fokus på att minska det gigantiska matsvinnet och omfördela outnyttjade livsmedelsresurser till ekonomiskt utsatta hushåll.
Insatserna gör stor skillnad. Ätbart har under det gångna året delat ut nästan två miljoner måltider i Skaraborg. 
Nu är föreningen redo för 2023 och precis som i år fortsätter InExchange att stötta deras lovvärda arbete.

Strax innan jul hade InExchange föreningens ordförande Mickaël Gayet på besök. Han höll en tänkvärd frukostföreläsning som säkert fick åhörarna att känna ganska mycket bedrövan, men också en hel del hopp. 
Den nedslående sanningen är att i Sverige slänger varje person i snitt sammanlagt 35 kilo mat och dryck varje år helt i onödan. Av dessa slängs 17 kilo i våra sopor och 18 kilo spolas ner i avloppet. ¹)
Det är siffror som borrar sig rakt in i samvetet.

Men så finns det, tack och lov, initiativ som väcker förhoppningar om en förändring. Vi kan alla hjälpas åt att minska svinnet i vardagen och man kan också gå ytterligare ett steg och bidra med medel till en organisation som är specialiserade på området.
Det är precis vad InExchange gjort. Vi gick in i ett samarbete med den ideella föreningen Ätbart i Skövde när det här året startade och nu väljer vi att förlänga vårt partnerskap med ytterligare ett år.
Vi, som så många andra, ser att Ätbarts arbete gör skillnad.
Och ännu mer skillnad är i sikte.
– Ätbart håller på med en större omstrukturering just nu. Exakt hur den lösningen ser ut kommer att offentliggöras under första kvartalet 2023, förklarar Mickaël Gayet som i avvaktan på nämnda presentation naturligtvis inte kan avslöja planerna i detalj.
– Men så mycket kan jag säga att Ätbart håller på att expandera ut i Sverige.

Modell för hela landet

Visst låter det spännande. Eftersom InExchange erbjuder digitala tjänster som främjar hållbarhet – genom minskad pappersförbrukning och mindre koldioxidutsläpp – känns det logiskt vara partner till en förening som också verkar för att spara på jordens naturtillgångar.
Att det dessutom kombineras med ovärderliga insatser för socioekonomiskt utsatta grupper gör samarbetet än mer givet.
Mickaël Gayet är oändligt tacksam över stödet som näringslivet ställer upp med. Resurserna som InExchange, och fler med oss, tillhandahåller är en förutsättning för att inte bara driva verksamheten vidare – utan också utveckla den.
– InExchange bidrar till att möjliggöra en Sverigesatsning, konstaterar Mickaël rakt på sak och låter otroligt förväntansfull inför det kommande året:
– Att vi nu väljer att expandera är väldigt mycket tack vare att InExchange varit med och stöttat den modell som vi byggt upp. InExchange var med och gav oss förutsättningar att utföra det första arbetet. Nu ska vi ta modellen till nästa steg och ta den ut i vårt land.

Mickaël känner helt enkelt att Ätbarts koncept är moget att växa utanför Skaraborg. Det är egentligen ofrånkomligt i ett läge när det rullar på i expressfart.
– Vi pratar inte ens en linjär ökning. Vi pratar exponentiellt, poängterar han ivrigt, men vädrar på samma gång en sansad bedömning:
– Det är alltid i början det är som svårast. Nu har vi kommit till tidpunkten när vi känner oss mer stabila och kan utgå från all erfarenhet vi sitter på. Vi har kunskapskapitalet, och även lärdomarna inte minst, att kanalisera ut till organisationer runt om i Sverige. Vi är modell för resten av landet.

¹) Siffrorna gällande matsvinnet per person i Sverige är hämtat från skriften “Ätbart – en svinnbra handbok” i vilken det hänvisas till statistik från Naturvårdsverket och Livsmedelsverket. Ätbart släppte den här boken den 15 november. Det är en utgåva fylld med tips och råd som hjälper dig att minska matsvinnet.

Läs mer här: En svinnbra bok släpptes den 15 november

Ätbart - svinnbra handbok Ätbart - svinnbra handbok

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nya medarbetare_InExchange Nya medarbetare_InExchange
I Fokus

Våra nytillskott gillar trivseln och gemenskapen

”Roligt, lärorikt och trivsamt”. Det är intrycken som dominerar när vi frågar våra senaste rekryteringar hur de upplever att jobba på InExchange.
Per Gustafsson
I Fokus

Ett steg som förädlar kontakten med kunderna

Supporten på InExchange har tack vare den nya bolagsbildningen förvandlats till servicedesk. ”Vi har fått större resurser och kan jobba mer proaktivt” säger Lars Andersson.
Per Gustafsson
Nadja Sjöström och Richard Olfwenstam. Nadja Sjöström och Richard Olfwenstam.
I Fokus

Resan har startat på plats och på håll

Det jobbas friskt i det nya bolaget och byggs upp en äkta teamkänsla. Account manager Nadja Sjöström strålade i veckan samman med övriga Commercial i Skövde.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise