Spegelblankt vatten, behagliga solstrålar och en frisk doft av skog och sjö.
Marcus Johansson tycker att det är en oemotståndlig kombination.
När arbetsvardagen på InExchange växlas mot lediga stunder sticker Marcus gärna raka vägen ut i naturen.
Han går dessutom grundligt tillväga.
Friluftslivet i hans fall innebär övernattningar under bar himmel.
Lösningsorienterad och serviceinriktad
– och vår mest hängivna friluftsmänniska
– Marcus njuter av lugnet ute på sjön –
Marcus Johansson har under sina sju år på InExchange haft lite olika roller på företaget. I dag ingår han i besättningen på den avdelning inom Support som benämns Enterprise support. Där är han – och nu tar vi den engelska tituleringen till ytterligare en nivå – så kallad senior support specialist.
Frågor på det?
Ja, antagligen massor vilket Marcus också anar. Han ger sig i kast med en närmare förklaring utan att vi ens behöver be honom. Lite snabbt beskrivet är han supportresurs till ett antal större företag och kommuner som är anslutna till InExchange.
– Syftet är att skapa en närmare relation till de här kunderna. Både vi och kund ska vara tryggt förvissade om att uppsättningarna fungerar. Vi har alltid diskussioner kring befintlig teknik, behov och lösningar. Det är sådant vi noggrant dokumenterar och som det hela tiden pågår en dialog om. Vi har erfarenhet av så många installationer att vi vet för det mesta vad kunden behöver, konstaterar Marcus och tillägger:
– Kundnöjdheten är det allra viktigaste. Jobbet handlar ytterst om att bygga upp ett förtroende.
I det arbetet har sakkunskapen central betydelse. Marcus gillar att vara steget före och föreslå exakt rätt bitar innan kunden ens själv vet vilka komponenter som krävs just för deras system. Det handlar om att vara lösningsorienterad och serviceinriktad.
– Detta att lista ut vad som behövs och lösa ut problem är väldigt roligt tycker jag. Överhuvudtaget är det kul att ha ansvar för stora kommuner och företag och faktiskt utgöra en liten faktor i en spännande process. Jag känner en stimulans i att vara med och förbättra olika lösningar och utbilda deras användare i tjänsterna från oss.
Njuter av lugnet på sjön
Men nog om jobb nu. Som synes av bilderna har Marcus även ett liv långt bortom digital affärskommunikation. Bilderna är tagna på norra sidan av Torsö. Marcus och hans familj bor i Mariestad och när inombordaren sätter propellern på deras Glastron bowrider i full snurr navigeras det ut på Vänern. Sedan är det en smaksak var strandhuggen blir någonstans.
– Sjön har ett så härligt lugn, jag gillar det, menar vår friluftsälskande medarbetare och påpekar att båtutflykterna mixas med turer i både kanot och kajak.
Huvudsaken är att färden sker på böljan den blå.
– Men intresset att vara ute mycket började faktiskt med cykling. Ett tag cyklade jag väldigt mycket. Det var både landsväg och mountainbike. Å andra sidan: vi campade en hel del när jag var liten. Så kanske det är mer rättvist att säga att det är ett intresse som kommit tillbaka igen på senare år, förklarar han.
Klart är att det knappast stannar vid några temporära blixtbesök i naturen. Alltså högst någon timme med bad och kanske korvgrillning. Nej, i Marcus fall är det fullskaligt friluftsliv som gäller med nattsömn i hängmatta med insektsnät och matlagning på stormkök. Och, jodå, det händer att han även drar upp en och annan firre.
Sonen nästa storfiskare
Men ska Marcus prata stora fångster får han skifta fiskevatten och låta snacket tillfälligtvis lämna Vänerns pittoreska vikar och istället handla om havsfiske långt uppe i Norge ovanför Polcirkeln. Han har gjort resan dit upp sex gånger och tampats med rejäla baddare på många modiga kilon.
– Det är superbra fiske. Jag har fått flera stora torskar. Drömmen är att dra upp en riktigt mäktig hälleflundra. En granne som var med dit upp gjorde exakt detta en gång. Flundran mätte 220 centimeter och var ungefär lika bred. Jag tror att den vägde snudd på 200 kilo.
Då behöver spöet definitivt vara starkt?
– Ja, och linan, säger Marcus med ett brett leende.
Konsten att fånga präktiga fiskar tycks också gått i arv. Sonen Melker, 6 år fyllda, tog nyligen en gädda på 2,5 kilo. Pappa Marcus behövde bara gripa in när det imponerande bytet skulle lossas från kroken.
– Men Melker vevade in den själv, noterar vårt intervjuobjekt med stolt röst.
Hotell som vettig (?) motvikt
Här finns med andra ord ytterligare en familjemedlem med stor utvecklingspotential i fråga om friluftsliv. Då är Marcus mer skeptisk angående frugan Madeleine och hennes hängivenhet beträffande camping.
Någon sådan äger hon inte alls.
– Hon gillar bara tält med ståhöjd, skrattar Marcus.
Men det innebär i gengäld att friluftslivet balanseras upp och får en bekväm – och kanske också förnuftig – motpol i komfortabla hotellnätter då och då. Eftersom familjen har släkt och kompisar i Stockholm blir det emellanåt lite längre weekendvistelser i kungliga huvudstaden.
Tack vare hustrun kan Marcus dessa gånger vila huvudet mot en fluffig hotellkudde. Bestämde han helt och hållet själv är risken uppenbar att det annars skulle bli hängmatta mellan ett par granar på Möja.