InExchange rullar på även i utspridd upplaga

Normalt träffas personalen på InExchange dagligen på huvudkontoret i Skövde.
Men i dessa coronatider är som bekant inget normalt. I stället för tre kontor, i Skövde, Stockholm och Göteborg, har InExchange i nuläget bortåt 80-90 kontor fördelade på medarbetarnas hemadresser. Hur det går? Jodå, det fungerar, men det är lätt att instämma i Linus Lindahls åsikt:
– Jag saknar verkligen det vanliga kontoret och jobbarkompisarna.

Lidköping, Tibro, Hjo, Töreboda, Mariestad, Falköping, Skara…InExchange har för närvarande snudd på bättre täckning över Skaraborg än Västtrafik som sköter regiontrafiken. I och med covid-19-pandemin har InExchange, som så många andra företag, slimmat bemanningen på det ordinarie kontoret till det minimala. I trevåningshuset sitter några få med behörigt avstånd från varandra. I övrigt jobbar personalstyrkan hemifrån för att därigenom minska risken för smittspridning.
Det stora flertalet hittar vi innanför Skaraborgs gränser, men ett par enstaka befinner sig på lite längre avstånd. Två bor exempelvis i Jönköpings län varav Linus Lindahl är den ena. Han är vår man i innebandymetropolen Mullsjö. Egna lyan är temporärt modifierad. Köksbordet är belamrat med tre datorskärmar.
–  Jo, jag sitter i köket. Jag har inte så mycket alternativ. Okej, jag har en annan dator i ett av mina andra rum, men jag föredrar att upplåta köket på det här viset tills vidare. Jag känner att jag helst vill separera jobb och fritid, menar Linus.

Det där med temporärt kan förresten diskuteras. InExchange har hela tiden nogsamt följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tidigt i mars månad flyttade ett antal medarbetare sina arbetsredskap till bostaden. Det exemplet följdes snart av alla som inte nödvändigtvis måste befinna sig på huvudkontoret.
Utposteringen har blivit långvarig vid det här laget.
– Jag saknar verkligen kontoret i Skövde och jobbarkompisarna. Särskilt som jag bytte avdelningsgrupp nyligen. Jag gick över till account management. Ur upplärningssynpunkt har nuvarande situation inte varit optimal. Det blir ensamt kan jag tycka, säger Linus.
Han funderar ett ögonblick och konstaterar:
– Kontakten blir inte densamma när vi sitter uppkopplade som vi gör just nu. På kontoret är det ju bara att vända sig om för att fråga kollegorna om något. På Slack, som vi använder, tar det helt naturligt längre tid. Så sett är man mer utelämnad. Visst, man hittar lösningarna ändå så egentligen är det inget problem i sig, men ärendena tar mer tid och energi.

Kanalerna som upprättats är dock förhållandevis effektiva.
– Primärt använder vi Slack som kommunikationsverktyg i vår grupp. I princip är det Slack som gäller i all kommunikation med samtliga på företaget. Antingen via text alternativt chat. Ibland med bild och ibland utan. I gruppen jag ingår har vi ett start up-möte varje morgon då vi kör en genomgång om det vi jobbar med för dagen, förklarar Linus.
Hur tycker du att det fungerar praktiskt att jobba på håll?
– Omställningen har varit okej, men jag saknar verkligen att jobba på plats. Det blir ensamt. Och man blir, ärligt talat, ganska dålig på att ta raster. Man slänger på lite mat och så sätter man sig och äter medan man jobbar, medger han och fortsätter:
– Alltså, jag saknar diskussionerna som uppstår när man är tillsammans. Det kan vara både jobbrelaterat eller röra sig om annat. Självklart snackar vi lösningar även över nätet, men det blir så mycket enklare att köra en genomgång på whiteboarden och rita lite för att visa hur vi skulle kunna gå tillväga. Pratar man på distans faller sådant mer i skymundan.

Hur som helst. Linus knegar på i Mullsjö. I hemmakontoren dras tempot upp igen i takt med avslutade semestrar. InExchange rullar och går även i utspridd upplaga. Håll ut och håll avstånd gäller även fortsättningsvis som paroll.

Proceduren att flytta hem sitt arbete genomfördes
till stor del i mars. Så här såg det ut när Emanuel
Kihlström och Mikael Malmsten packade sina
datorer för att fortsättningsvis jobba hemifrån
Töreboda. Foto: Per Gustafsson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

I Fokus

Här är vårt radarpar i kundservice

Har ni som kund behov att kontakta InExchange är det hos kundservice ni hamnar först. Där träffar ni antingen Annika eller Annelie vilka bildar en suverän serviceenhet ihop.
I Fokus

Mindre matsvinn och socialt stöd i samma koncept

InExchange väljer att stötta föreningen Ätbart som omfördelar livsmedel så att matsvinnet minskar och att varorna når socioekonomiskt utsatta i stället.
I Fokus

Viktiga insatser för att göra skillnad

InExchange har en tydlig policy när det handlar om att ekonomiskt stötta evenemang och organisationer. Vi som företag vill göra skillnad för dem som behöver hjälpen mest.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram