Intressant samtal om e-faktura i ny podcast

Det globala fintechföretaget Sidetrade, som är den senaste medlemmen i intresseorganisationen EESPA, driver en podcast väl värd att lyssna på.
I ett färskt avsnitt diskuteras standardisering av e-faktura liksom globala initiativ att underlätta transaktioner på den öppna marknaden och trenderna mot kontinuerliga transaktionskontroller.

EESPA (European E-invoicing Service Providers Association) är en gränsöverskridande sammanslutning för e-fakturaoperatörer. Organisationen har ett 90-tal medlemmar. Bland annat InExchange. Medlemsskaran växer dessutom oavbrutet. Senast att ansluta är Sidetrade med huvudkontor i Boulogne-Billancourt i västra delarna av Paris. 

Bryan och Chris podgäster

En rolig sidosatsning från Sidetrades håll är podcasten “Finance to futurist”. I ett relativt nytt avsnitt (publicerat 26 juli) får vi lyssna på Bryan Pederson, som är Sidetrades vice marknadspresident i Nordamerika, och Chris Welsh, styrelseordförande OFS Portal LLC och ordförande för PIDX International. OFS Portal LLC är en världsomspännande medlemsbaserad grupp bestående av olje- och gasleverantörer och olika typer av tjänsteleverantörer knutna till oljefältens e-handel. PIDX är å sin sida en portal som etablerats för att ena petroleumindustrin i gemensamma globala standardlösningar för e-handel. 

Samma struktur bygger samarbete

Såväl Bryan som Chris påtalar i samtalet att utmaningarna ännu är många gällande standardiseringar av e-fakturor. Det existerar olika slags varianter och kundkraven skiljer sig också åt i stor utsträckning.
– Men även om det finns regionala variationer har vi ändå fått nyare typer av e-leveransnätverk som BPC och Peppols interoperabla ramverk där vi ser att man försöker implementera en likartad datastruktur. Det är lite som att alla plötsligt bestämt sig för att vi faktiskt har en järnväg och att allt är på samma spårvidd nu. Därmed kan vi samarbeta eftersom vi har samma struktur, konstaterar Chris Welsh och noterar längre fram i sitt resonemang:
– Genom att vi bestämt oss för att göra på samma sätt kan vi ha en global strategi och sedan en regional implementering. Det är lite annorlunda i Skandinavien, och lite annorlunda i andra delar av Europa, men man använder samma räls. Även om vårt globala tillvägagångssätt implementeras regionalt kan vi vara säkra på att det kommer att fungera för våra medlemmar. 

Måste beakta CTC

I poddavsnittet kommer Chris också in på den statliga transaktionskontroll, förkortad CTC (Continuous Transaction Control), som håller på att breda ut sig.
– Det är ett 60-tal länder som kommer att implementera någon form av elektroniskt fakturamandat under de tre närmaste åren. På global basis kan regeringar sätta sig över kundens handlingsutrymme och det måste vi ta hänsyn till. Våra modeller täcker nu det vi kallar kontinuerliga transaktionskontroller. V i har lyckats implementera vår PIDX-modell som fröet i e-fakturan och sedan överlåts “the last mile” (i supply chain) till formatet som landets regering kräver, förklarar Chris Welsh.

Vill ni lyssna på hela avsnittet hittar ni det HÄR

Angående EESPA arrangeras årliga Exchange Summit den 26-29 september i Portugals huvudstad Lissabon. Under konferensen håller EESPA tre sessioner: två work shops rubricerade “Avmystifiera e-fakturering” respektive “Supply chain-finansiering och e-fakturering” samt paneldiskussionen “Vision om framtiden för eBusiness”:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Belgiens finansminister Vincent Van Peteghem. Belgiens finansminister Vincent Van Peteghem.
Omvärld

Ingen enighet om ViDA den här gången heller

Ett förväntat ja utbyttes i ett uteblivet godkännande sedan Estland utnyttjat sitt veto vid ECOFIN-mötet i Bryssel. Följetongen VAT In The Digital Age rullar därmed vidare.
Per Gustafsson
Billentis-rapporten 2024. Billentis-rapporten 2024.
Omvärld

E-fakturans framfart blir som “en tornado”!

Lika häftig som en tornado! Så förutspås e-fakturans utbredning de närmaste åren av de välrespekterade branschanalytikerna Marcus Laube och Bruno Koch.
Per Gustafsson
Niklas Andersson_VAT In The Digital Age Niklas Andersson_VAT In The Digital Age
Omvärld

“Sverige anses negativt till ViDA – det är genant”

Sverige klassas som negativt inställt till ViDA av EU-kommissionen. ”Det är faktiskt genant” konstaterar Niklas Andersson, produktchef på InExchange.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise