Kochs analys: e-fakturavolymen fyrdubblas till 2035

Bruno Koch, global branschanalytiker. Bruno Koch, global branschanalytiker.

Den globala branschanalytikern Bruno Koch – som bland annat ligger bakom Billentis e-invoicing report – har släppt en ny studie över e-fakturans expansion på den internationella marknaden.
Koch förutspår att fakturavolymen fyrdubblas världen över till 2035. 
Gällande Europa förväntar han sig att det stora uppsvinget börjar i mitten av 2024 och att det sedan pågår i fyra år framåt.

Varför Bruno Koch emotser en kraftig stegring på vår egen kontinent, och dessutom ser den här tillväxten för e-faktura inom närtid, motiverar han med fyra observationer:

  • Marknaden befinner sig i en övergångsperiod med genomsnittlig tillväxt och mycket förberedande arbete inför nästa stora milstolpe.
  • Detta epokgörande initiativ är mer exakt ”VAT in the Digital Age” (ViDA) vars rättsliga och operativa miljö EU:s medlemsstater just nu förbereder som bäst. Nyckelfaktorn för att bygga en gränsöverskridande och digital realtidsrapportering är att det baseras på e-fakturan.
  • Även om det inte är strikt nödvändigt bör de flesta medlemsstater ta detta som en möjlighet att göra e-fakturan obligatorisk vid all B2B-fakturering nationellt.   
  • Till skillnad från de flesta andra regioner i världen använder många europeiska länder också möjligheten att kräva av den köpande parten att vara förberedd att ta emot e-faktura innan leverantören behöver agera.  

Fyrdubbling

Bruno Kochs världsomspännande spaning, och den fyrdubbling av e-fakturor han tror är en realitet halvvägs in i nästa decennium, grundar sig i att floden av småfakturor, beställningar och kvitton ser ut att förädlas åren framöver. I dag är den samlade kvantiteten för dessa olika former av bekräftelser tio gånger större än kompletta fakturor i A4-format skickade med brev.

“På grund av nya lagkrav och digitaliseringen uppgraderas en betydande del av dessa kvitton successivt till fullständiga innehållsfakturor och utbyts elektroniskt handelsparterna emellan” skriver Bruno Koch när han motiverar nämnda förutsägelse.
I sin överblick och prognos visar schweizaren med en skiss hur uppgraderingen förmodligen gestaltar sig. Dagens underlag kommer sakta men säkert att fyllas på med fler detaljerade uppgifter såsom autentiseringsnummer och adress och samtidigt utvidgas med allt från åtta upp till 16 obligatoriska fakturafält.

Lovande i Asien och Oceanien

I en titt ut över resten av världen ser Bruno Koch ett myller av tecken på att e-faktureringen och den digitala skatterapporteringen är på frammarsch om än i olika takt. Han betecknar bland annat utvecklingen i Asien och Oceanien som väldigt spännande.
“Det är den mest lovande marknaden gällande fakturavolym” hävdar han.
Bruno Kochs initierade analyser är metodiskt framtagna utifrån ett brett urval av källor. Han har använt sig av över 750 nyckelkällor, däribland tillförlitlig officiell statistik från flera länder och branschspecifika användarundersökningar. Totalt har Koch beaktat resultat från undersökningar med över 20 000 företag och över 15 000 konsumenter i denna statistik och prognos.

HÄR är rapporten eBilling Market Overview i sin helhet.

Bildtext: Bruno Koch, rådgivare och upphovsman till Billentis e-invoicing report, förutspår i en nyutkommen rapport att e-fakturavolymen kommer att fyrdubblas globalt fram till 2035.
Foto: E-RECHNUNGS-GIPFEL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Panelsamtal Offentliga Affärer Panelsamtal Offentliga Affärer
Omvärld

Experttrio efterlyser nationell digital styrning

“Hur blir Sverige en toppnation inom digitalisering igen?”. Det var utgångspunkten för ett intressant panelsamtal arrangerat av Offentliga Affärer under Almedalsveckan.
Per Gustafsson
Estland_EU_ViDA-förslag Estland_EU_ViDA-förslag
Omvärld

Estland motsatte sig ViDA-förslaget igen

Estland avvisade ViDA på nytt vid senaste ECOFIN-mötet. Föreslagen kompromiss gällande momsredovisning för plattformsekonomi godtogs inte vid fredagens förhandlingar.
Per Gustafsson
Europeiska e-fakturanyheter Europeiska e-fakturanyheter
Omvärld

Häng med i nyhetssvepet om e-faktura i Europa

E-fakturan vinner fortsatt mark i Europa. Här tar vi upp några dagsaktuella nyheter på området. Vi kan även berätta om en eventuell sammanslagning.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise