Mindre matsvinn och socialt stöd i samma koncept

Mickaël Gayet, Ätbart Mickaël Gayet, Ätbart

Mängder av osålda livsmedel i Skaraborg går inte längre till spillo. De når i stället fram till matborden hos invånare som behöver det mest.
Konceptet är skapat av föreningen Ätbart i Skövde och har prisats på riksnivå.
Nu väljer InExchange att stötta det fortsatta arbetet. 
Precis som Ätbart jobbar InExchange med tjänster som gynnar miljön. Det känns rätt att sträcka ut handen till en organisation med samma fokus.

Enligt en beräkning som gjorts räddar den allmännyttiga ideella föreningen Ätbart fem ton matsvinn i veckan från att kastas. I stället slussas varorna vidare till särskilt utsatta via den så kallade Mathjälpen. Det i sin tur är en verksamhet som involverar livsmedelsbutiker och frivilligorganisationer liksom ett antal företag som backar upp projektet med tjänster och finansiella medel.
Snabbt förklarat packas maten – med exempelvis kort datum eller trasig förpackning – i matkassar som mottagaren prenumererar på till en blygsam peng. Som Ätbart säger själva i sin videopresentation: “Matsvinnet omvandlas från en bortkastad resurs till något värdefullt som är till nytta för hela Skaraborg”.

"Gör enorm skillnad"

Ordförande för föreningen Ätbart är 19-årige Mickaël Gayet. Han hälsade på hos InExchange i höstas och berättade om föreningens arbete. Den kontakten har sedan mynnat ut i att InExchange blivit partner till Ätbart.
Samarbetet ger Ätbart en starkare ekonomisk grund att stå på.
– Våra verksamheter i sig är till största del självförsörjande på så sätt att vi kan täcka löpande kostnader. Men så fort det gäller att växa, eller skaffa in nytt material, så är denna typ av bidrag ovärderliga. Det är så vi kan expandera i nuläget. Det här gör enorm skillnad, menar Mickaël Gayet tacksamt.

Årets hållbarhetshjältar

Sedan nämnda initiala möte har Ätbart även utsetts till Årets hållbarhetshjältar. Mickaël och kollegorna Amar Rekic, Inga-Lill Berggren och Gabriel Johansson tog emot utmärkelsen under Svenska hjältar-galan som sändes den 17 december i TV4 och på Aftonbladets webb. Galan startades 2007 av Aftonbladet för att uppmärksamma vardagshjältar som “visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet”.
Det är verkligen ett hedrande pris som skapat eko. Mickaël poängterar med stolthet i rösten att det handlar om en laginsats. Alla inblandade, distributörer, volontärer, sponsorer och så vidare, ska ta åt sig av äran.
– Vi på Mathjälpen är bara en mellanhand mellan butiker och välgörenhetsorganisationer. Vi är möjliggöraren, beskriver Mickaël och berättar om den otroliga uppståndelse som priset inneburit:
– Vi märkte direkt att uppmärksamheten öppnade många nya spännande perspektiv. Folk har hört av sig till oss från hela Sverige och vill vara med att starta upp och hjälpa till. Vi har fått samtal hela vägen från Kiruna ända ut till Gotland. 
Den franskbördige Skövdebon är märkbart omtumlad, men ser reaktionerna som ett kvitto på den idé han och några kamrater kläckte för tre år sedan. Kampen att minska matsvinnet förefaller att bli en rörelse som sprider sig över hela Sverige.
– Och det startade faktiskt här. Det är också det som är så kul, att ett lokalt engagemang fått ett sånt genomslag. Det gäller bara att visa att det fungerar, att vi sätter ett gott exempel och sedan tar det vidare därifrån.S

Växer snabbt

Av nuläget att döma finns det inga gränser för hur stort Ätbart kan bli. Föreningens verksamhet Mathjälpen finns snart i sju kommuner i Skaraborg och kommer att utvidgas ännu mer under det närmaste året. Det kalkyleras med en expansion med minst 300-400 procent.
Det låter blygsamt.
– Ja (haha), visst gör det. Men faktum är att vi redan detta år ökade med mellan 600 och 700 procent. Det är alltså fullt möjligt. Sedan, när man blir stadigt större, uppstår alltid utmaningar. Men dessa tacklar man bäst gemensamt. Det behövs en stark organisation. Vi har mycket volontärer och ideella resurser, men det måste finnas en konkret grund att stå på.
Det paradoxala är dock att det långsiktiga målet för Ätbart är att inte behöva finnas alls. Det vill säga att matsvinnet försvinner och att alla människor i samhället har tillräckligt gott ställt att klara sin försörjning. 
Dessvärre är det sannolikt en utopi, men varje steg i rätt riktning räknas.
– Det finns inget bättre än när någon ringer och säger att de inte är i behov av stödet längre. Det betyder att det ordnat sig för den personen. Tack vare att man sluppit oroa sig för mat på bordet har man fått utrymme att kanske hitta ett jobb och trygga en inkomst. Inget gör oss gladare. Vi främjar inte ett beroende. Vi signalerar att vi finns till hands när det behövs, menar Mickaël Gayet.

Foto: FILIP KAUFFELDT

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nya medarbetare_InExchange Nya medarbetare_InExchange
I Fokus

Våra nytillskott gillar trivseln och gemenskapen

”Roligt, lärorikt och trivsamt”. Det är intrycken som dominerar när vi frågar våra senaste rekryteringar hur de upplever att jobba på InExchange.
Per Gustafsson
I Fokus

Ett steg som förädlar kontakten med kunderna

Supporten på InExchange har tack vare den nya bolagsbildningen förvandlats till servicedesk. ”Vi har fått större resurser och kan jobba mer proaktivt” säger Lars Andersson.
Per Gustafsson
Nadja Sjöström och Richard Olfwenstam. Nadja Sjöström och Richard Olfwenstam.
I Fokus

Resan har startat på plats och på håll

Det jobbas friskt i det nya bolaget och byggs upp en äkta teamkänsla. Account manager Nadja Sjöström strålade i veckan samman med övriga Commercial i Skövde.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise