Ny artikelserie: Morgondagens ekonomiavdelning

De närmaste veckorna kommer vi på InExchange att göra något som alltid är lika spännande.
Vi ska blicka in i framtiden. Fast inte så långt. Perspektivet är fem år framåt och temat för spaningen är “Morgondagens ekonomiavdelning”.
Hur kommer arbetet att se ut om fem år? Vad har hunnit förändra sig? Vilka områden lär stå i fokus? Hur har de enskilda rollerna påverkats? Följ med från början och ta del av alla intressanta synpunkter.

– Digitaliseringen sker i rasande takt. Till och med ohämmat och okontrollerat i viss mån. Finns det då en tröghet i den administrativa verksamheten blir det fullt naturligt svårare att konkurrera. Det är företagen och organisationerna som hänger med i förändringarna som står sig starka framöver.
Den som säger detta är Niklas Andersson, produktchef på InExchange. Han ser i nuläget en diskrepans mellan teknikens framfart och det på många håll låga tempot inom näringssektorn att ställa om till nya digitala förutsättningar.
Om den haltande bilden kvarstår om fem år får tiden utvisa, men att det kommer att ske en utveckling råder det ingen tvekan om. Hur det sedan hanteras är naturligtvis en fråga som samtliga berörda måste ta itu med.
Men vilket vägval man tar står såklart var och en fritt.

Anders Jonsson, vd på InExchange, lyfter fram samarbetstanken. Ingen behöver sitta mot sin vilja och implementera tekniskt avancerade lösningar på egen hand.
– InExchange ser till att de tekniska förändringar som sker blir enkla och hanterbara att ta till sig. Vi gör det möjligt för ekonomiavdelningar att motsvara kraven som kommer att ställas av marknaden när det gäller att ta emot och hantera elektroniska dokument och meddelandetyper. Vill man ha det stödet finns vi tillhands.

Artikelserie

Hur tongångarna går utanför våra egna väggar kommer ni att få en grundlig inblick i de närmaste två veckorna. Ni ges möjlighet att träffa tre personer som på olika sätt representerar den sektor vi rör oss inom.

Först ut är Eva Petré Rege som är Head of AP & AR Processes på Coor Service Management. Hon tror att den enskilda medarbetaren kommer att behöva vara mer öppen och social i framtiden.
– Du kan inte sitta och grotta med dina siffror. Du måste kunna vara kommunikativ och intresserad av människor. Det kommer att vara nyckelfaktorer, säger hon i den längre intervju vi publicerar i morgon.

Innan veckans slut presenteras även en artikel med Magnus Karlsson, CFO på Borga Gruppen. Magnus lyfter i synnerhet fram vikten av att äga förståelse för verksamheten.
– Det är en avgörande egenskap, inleder Magnus det intressanta resonemang som ni alltså snart får ta del av.

Slutligen kommer ni i nästa vecka att möta Hans Börjesson, produktmanager på Visma Software. Han förutspår att det repetitiva arbetet är helautomatiserat om fem år och att ekonomipersonalen har bättre verktyg för att analysera prognoser och budget.
Sådana verktyg kommer i det läget att vara tillgängliga för den vanliga ekonomiavdelningen, men det förutsätter att man har all information lagrad elektroniskt, säger Hans bland annat.

Nyttig och rolig läsning

Ett gott råd är att hänga med i den här serien. Varenda profetia kanske inte slår in, men det är värdefull läsning för alla i branschen och underhållande på samma gång. Det är alltid kittlande att gnugga på spåkulan och spekulera kring den kommande utvecklingen.
Möt morgondagens ekonomiavdelning redan nu.

Tyckte ni om den här artikeln? Vill ni läsa mer om InExchange, om vår bransch i stort och om sådant som berör vårt utbud av tjänster? Prenumerera på vårt nyhetsbrev HÄR.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nya medarbetare_InExchange Nya medarbetare_InExchange
I Fokus

Våra nytillskott gillar trivseln och gemenskapen

”Roligt, lärorikt och trivsamt”. Det är intrycken som dominerar när vi frågar våra senaste rekryteringar hur de upplever att jobba på InExchange.
Per Gustafsson
I Fokus

Ett steg som förädlar kontakten med kunderna

Supporten på InExchange har tack vare den nya bolagsbildningen förvandlats till servicedesk. ”Vi har fått större resurser och kan jobba mer proaktivt” säger Lars Andersson.
Per Gustafsson
Nadja Sjöström och Richard Olfwenstam. Nadja Sjöström och Richard Olfwenstam.
I Fokus

Resan har startat på plats och på håll

Det jobbas friskt i det nya bolaget och byggs upp en äkta teamkänsla. Account manager Nadja Sjöström strålade i veckan samman med övriga Commercial i Skövde.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise