För att påskynda digitaliseringen i Sverige behövs större samverkan. Det slår intresseorganisationen NEA (Nätverket för elektroniska affärer) fast i rapporten “80 % e-faktura 2024”.
Genom ett större enhetligt fokus och ökad medvetenhet skulle digitaliseringsresan få välkommet bränsle att skjuta fart på allvar.
– Det jag skickar elektroniskt ska någon annan kunna ta emot elektroniskt. Det är då vi får ett ekosystem som flyter tillsammans, menar Gunilla Jaltsén.
Rapporten från NEA utgjorde underlag för den programpunkt som avslutade EFH-mässan i Stockholm häromveckan. Konferensen är inriktad på elektronisk fakturahantering och inköp. Ämnet “Är visionen 100 % e-faktura hela vägen en önskedröm eller ett nåbart mål?” var en perfekt slutkläm.
Föredragshållare var Gunilla Jaltsén och Lars Alm. I grund och botten är duon konkurrenter, i egenskap av medarbetare på Visma Spcs respektive Fortnox, men tack vare bådas vilja att accelerera den digitala utvecklingen äger de en stark samsyn – som odlas gemensamt inom NEA.
Framhäv nyttan
Beträffande medvetenheten som nämndes inledningsvis handlar det mångt och mycket om att verkligen nå ut med hur mycket fördelar digitaliseringen skapar.
– Vi som handskas dagligen med e-faktura vet förstås vad det är och vilka positiva effekter den genererar, men för en småföretagare är detta ingen självklarhet. “Jag är jättedigital”, säger man, “jag skickar en PDF”. Och visst. Det är en digital process, men det är ingen e-faktura, konstaterar Gunilla Jaltsén och fortsätter:
– Därför är det viktigt att vi kan övertyga och framhålla nyttan med det elektroniska och peka på datan som finns i en e-faktura och som saknas i en PDF.
Exemplen i rapporten “80 % e-faktura 2024” är många och beskrivna i ett antal kategorier:
• Miljövänligt och hållbart
• Enkelt och automatiserat
• Tryggt och säkert
• Snabbt och ekonomiskt
Här finns således en uppsjö goda anledningar att övergå till renodlade elektroniska processer. Lars nämnde några av dessa skäl under föreläsningen.
– Skillnaden är stor mellan att mata in manuellt eller att få fakturorna i ett digitalt flöde. Inte minst i form av minskad administration, säger han och hänvisar till statistik framtagen av en av våra skandinaviska grannar:
– Siffror från Norge visar att graden av administration inverkar på betaltiderna. Där har man sett att 90 procent av e-fakturorna betalas i tid medan PDF-fakturor låg på 72 procent och en vanlig pappersfaktura på 66 procent.
– En annan vinning med digitalt flöde är att du får in informationen betydligt snabbare i ditt ekonomisystem. Det gör att du får förutsättning att få en samlad bild över företagets ekonomi. Det kanske är extra viktigt nu med tanke på hur världen ser ut med pandemier, krig, inflation, elkostnader och räntor, påpekar Lars vidare.
När datan kommer in rätt skapas nya möjligheter. Det kan, enligt Lars, handla om analyser och underlag för rådgivning och beslutsfattande, men också om spännande framtida användningsområden:
– Vi har hållbarhet som är ett område som blir allt viktigare. I dag är det mycket manuellt arbete att ställa samman hållbarhetsdata. Det är kanske något som skulle kunna flöda och bo i systemet på ett naturligt sätt i framtiden. Då kan en digital infrastruktur vara en viktig del.
Bredare samverkan

Alla dessa fördelar kan förhoppningsvis bryta ner barriärerna som finns. Tekniskt existerar inga hinder och lagmässigt står inget i vägen, men däremot fastslås det i rapporten att utvecklingen bromsas av invanda mönster, otidsenliga affärsmodeller och, i vissa fall, ren okunskap.
– Dessa trösklar skapar känslan att det inte är mödan värt vilket blir ett hinder i sig, betonar Gunilla Jaltsén.
Men med ökad kunskap om befintliga lösningar och ytterligare initiativ som underlättar för framför allt landets småföretagare – vilka enligt statistik från ekonomifakta.se utgör 99,4 procent av landets alla företag – kan digitaliseringstakten bli avsevärt högre framöver.
– Vi tror på samverkan på ett bredare plan, deklarerar Gunilla och ser ett digitalt landskap som hänger ihop:
– Småföretagen borde få samma möjligheter att ha elektroniska digitala flöden i sin vardag som de större aktörerna. Vi ska inte halka efter här i Sverige. Vi är beroende av Sveriges näringsliv och som våra småföretagare är en stor del av. Ge dem en chans. Samverka!