Pers analyser vässar InExchange som företag

Per Liljekvist

I Per Liljekvist har InExchange sedan ett år tillbaka en pålitlig barometer placerad i Göteborg.
I egenskap av Business Analyst – som är Pers officiella titel – skärskådar han den interna kartan samtidigt som han bedömer externa förutsättningar och möjligheter.
Per känner att rollen är kreativ och att det även kännetecknar hans avdelning i stort.
– Produktavdelningen har alltid känselspröten riktade utåt, konstaterar han.

Produktavdelningen på InExchange består av åtta medarbetare. Två av dem, Per Liljekvist och Jörgen Gustavsson, bär epitetet Business Analyst. Båda jobbar inom samma områden, men med olika uppgifter. Ytterligare en skillnad är att Jörgen sitter i högkvarteret i Skövde medan Per är stationerad i Göteborg i vårt västliga kontor intill Esperantoplatsen.

Inledningsvis: kan du kort förklara vad titeln Business Analyst innebär i praktiken?
– På svenska brukar det ibland översättas till kravanalytiker eller affärsanalytiker. Det är en roll man kan fylla med olika innehåll egentligen. Det jag sysslat mest med hittills på InExchange är kravanalys. Det innebär att organisationen bestämmer sig, på en specifik nivå, att man ska genomföra någonting. Typ ett affärsstrategiskt beslut. Exempelvis en ny produkt eller en förbättring av en befintlig tjänst. Sedan är det upp till en sådan som jag att utföra en analys av förutsättningarna.

  • Koll både inåt och utåt

Är du, så att säga, vårt finger i luften som känner vartåt vindarna blåser?
– Det kan vara så, men hittills dags har jag mest dykt ner i saker vi redan har på plats och som vi känner kan göras ännu bättre. Så främst har det handlat om nulägesanalys. Det vill säga att reda ut förutsättningarna, samla ihop oss och få en övergripande bild över ett område där potentialen inte utnyttjas fullt ut.
– I ett sådant case är det inte frågan om att ha fingret uppe i luften, men det kan lika gärna vara att vi ska skapa en ny produkt till exempel. Då är omvärldsanalysen oerhört viktig. Det är den alltid. Den biten har lika stor betydelse när vi tittar på saker som är på plats. Omvärldsanalysen är en ständig del av arbetet, men i olika utsträckning kan man säga.
– Samtidigt har man blicken inåt organisationen, vilka ska man prata med och på vilket sätt? Utifrån detta bygger man slutligen ihop något konkret som går att presentera.

Hur känner du inför den här branschen med ett års perspektiv?
– Innan jag kom till InExchange jobbade jag inom ett område med mycket media research. Jag har i princip umgåtts med data, i olika former, i många år och i olika roller. En sak som lockade mig med InExchange, innan jag ens hade börjat, var att den här sortens verksamhet samlar på sig oerhört stora mängder data. Det är väldigt attraktivt och spännande tycker jag. För ofta kan man skapa mervärden i data som inte alltid är så uppenbara.
– Sedan tycker jag det är spännande att byta bransch också vilket jag gjort helt och hållet. På ytan låter det kanske inte så “sexigt” med elektroniska fakturor, men jag tycker det är otroligt intressant. Min uppfattning är att det mesta med en hög grad av komplexitet blir kittlande när man dyker ner i det ordentligt.

Hur mycket har du hunnit sätta dig in i?
– Generellt sett har största delen av min tid gått åt till att vässa saker vi redan har. Men i takt med att det stadiet passeras växer fokus på att blicka framåt, att vi ska bli mer progressiva och slipa på våra erbjudanden gentemot kund och även bli effektivare internt. Vi är inte där riktigt än, men tar definitivt steg i den riktningen. Produktavdelningen har alltid känselspröten riktade utåt. Vi är rustade att jobba mer offensivt och stötta verksamheten i stort när det gäller företagets fortsatta utveckling.

  • Flitig nätverkare

Hur går det, tycker du, att jobba 16 mil från e-fakturans hemstad?
– Det fungerar bra. Visst. Som ny, vilket jag fortfarande betecknar mig som, är det viktigt att bygga upp nätverk inom företaget. Så sett blir det en liten extra utmaning att sitta på distans, men nuförtiden finns det bra förutsättningar och hjälpmedel att överbrygga den sortens avstånd. Samtidigt försöker jag vara i Skövde så ofta jag bara kan.

Är det möjligen en styrka att InExchange har kontor i Sveriges två största städer?
– Ja, jag vill tro det. Vi som sitter i Göteborg har ju andra nätverk att dra fördel av och som vi inte skulle haft tillgång till om vi hade suttit i Skövde – och vice versa. Och trösklarna till dessa nätverk, som jag tror kan komma till nytta i min roll på InExchange, blir automatiskt lite lägre tack vare att jag finns på plats.

Du tycks dessutom vara flexibel. Häromdagen berättade du i ett Facebook-inlägg att du satt och jobbade i Trädgårdsföreningens lummiga park!
– Ja, haha, jag gillar att vara utomhus. Men miljöombytet kom sig av flera skäl. I jobbet ingår mycket tankeverksamhet. Det är många tankar och idéer som processas fram i skallen. När jag känner att jag är redo att formulera en tanke eller en idé slår jag mig gärna ner där jag befinner mig stunden. Den gången råkade det vara Trädgårdsföreningen.

Vi som känner dig vet att du är ornitolog på fritiden, men det bor alltså en botanist i dig också. Vilket är favoritväxten i Trädgårdsföreningens artrika fauna?
– De har ett väldigt fint rosarium. Tror att det rentav är en av Europas största samlingar med olika arter av rosor. De är otroligt fina att titta på. I Trädgårdsföreningen är det något av mina favoriter. Sedan har jag andra favoriter i det vilda.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Bygg in e-fakturan i den digitala resan

Digitalisering är rejält i ropet inom byggsektorn. Det är viktigt att det administrativa inkluderas. Faktureringsområdet äger en stor digital potential.

Nytt EU-program tar e-fakturan till nästa fas

EU-direktivet om e-faktura vid offentlig upphandling är fullbordat. Nu fortsätter arbetet och det sker inom EU-programmet Digital Europe.

Många nya och ännu fler är i sikte!

”Vi vill bli fler” hävdar Anders Jonsson, vd på InExchange, och det påståendet lever företaget definitivt upp till. Här är gänget som anslutit till InExchange enbart i år.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram