Stark på IT men svag för grill, rock och fotboll!

Gillar ni hamburgare, Metallica och fotboll?
Här är i så fall en äkta själsfrände till er.
För Hilmar Gunnarsson, IT-ansvarig på InExchange, är det tre oumbärliga elixir i livet, men årets varmaste månader innehåller även annat smått och gott.
– Sommar för mig är dels golf och dels barnens idrottande. Det är också då det finns extra utrymme att umgås med vänner och bekanta, säger Hilmar.

För att ni genast ska veta vad som kommer att dominera den här sommarintervjun inleder vi direkt med specifika fakta om Hilmars relation till Metallica och fotboll:
Han såg Metallicas gig i Reykjavik 2004, den som gått till historien som “The Hot One”. “Det var fruktansvärt varmt i arenan. Det går inte att beskriva” konstaterar han.
Hösten 1998 kom Frankrike som nykorade världsmästare till Island för att spela EM-kval. Island lyckades helt sensationellt spela oavgjort (1–1). Islands mål gjordes av Rikhardur Dadason sedan han utnyttjat en tabbe av Frankrikes målvakt Fabien Barthez. “Den kvällen stod jag kvar på läktaren tills den var tom – och bara njöt” minns Hilmar.
Hilmar var i 10-årsåldern när han blev Manchester United-supporter. Hans fyra år äldre bror var anhängare sedan tidigare och “då valde jag att haka på”. Ska han peka ut sin största favorit genom alla tider i United-tröjan väljer han hårdföre irländaren Roy Keane.

Så där ja. Där fick ni bums en rejäl dos nörderi.

"En otrolig resa"

Men tjänsten på InExchange då? undrar ni kanske. Vad är det Hilmar jobbar med?
– Jag har lite blandade roller. Jag är ansvarig för IT på bolaget. Jag har också ansvar för ett utvecklingsteam och ett ITDevOps-team. Vi tar hand om driften av plattformen. Vi är ansvariga för att den är uppe och även för övriga IT-miljöer.
– Sedan ligger informationssäkerhet och data protection, alltså GDPR. på mig. I korta ordalag är det uppgifterna jag har i dag, tillägger han.
I det vardagliga arbetet på InExchange är Hilmar en klippa att luta sig mot. Med sin rutin och kompetens utgör han en trygghet. Men så har han många år på företaget.
– Jag har varit här sedan maj 2011. Det är nog inte mer än två-tre personer som varit här längre än mig, noterar han.

Var InExchange skälet till att du flyttade från Island till Sverige?
– Nej, jag flyttade hit med min sambo och en liten dotter 2008 för att studera på Högskolan i Skövde. Jag läste nätverks- och systemadministration. Sedan, i slutet av utbildningen, hörde Gunnar Buason av sig från InExchange. De letade efter en systemadministratör. Jag pratade lite med dem och de anställde mig. Sedan har jag varit här i lite olika roller.
Är det någon som kan uttala sig om utvecklingen InExchange upplevt är det således Hilmar. Han är inte den som brukar bli imponerad, men kommer det till expansionen för bolaget han tillhört i tolv år är han full av beundran:
– Den är fantastisk. Tittar vi på storleken har vi gått från cirka 20 personer, som det var när jag kom hit, till lite drygt 100 anställda. Det i sig betyder att den interna infrastrukturen är mycket större. 
– Sedan är det så att vi är ledande på marknaden. Vi blir bara starkare och starkare. Det har varit en otrolig resa med många intressanta milstolpar på vägen.

Hilmar_Gunnarsson_InExchange Hilmar_Gunnarsson_InExchange

Hilmar är heller aldrig den som stannar upp. Han rör sig hemtamt i det IT-universum som växer så att det knakar, men söker samtidigt alltid ny kunskap.
– Tidigare, när jag hade en mer operativ roll, ägnade jag mig mer åt datorer utanför jobbet. I dag lägger jag snarare tid på att läsa om teknik. Det är viktigt för mig att vara uppdaterad om det som händer i världen. Jag läser väldigt mycket om den senaste tekniken och nyheter om vad som är på gång.
Blir det även en del dator- och tv-spel?
– Jag har en son, som är 12 år, som spelar mycket datorspel. Vi spelar FIFA ibland. Tyvärr börjar han att bli bättre än mig på att känna igen spelare. Jag får se till att skärpa mig på den punkten, erkänner han med ett leende och lägger till:
– Sedan spelar jag lite spel som har historiska krig som tema. Alltså spel som blickar tillbaka på äldre krig och hur de utvecklade sig. Jag tycker att det är intressant. 

Tipsar om sin favorithamburgare

Håller vi oss till sommaren dominerar däremot annat. Hilmar gillar golf även om bollen hamnar, enligt hans åsikt, för ofta i skogen. Barnens idrottande ligger honom också varmt om hjärtat. Båda spelar fotboll. Hilmar finns alltid med vid sidan om.
Och så har vi detta med att umgås med vänner och ha det trevligt i största allmänhet. Vid sådana tillfällen tänder Hilmar gärna grillen. Hans specialitet är hamburgare. Han har en favorit, som osttillverkaren Wisconsin Cheese i USA skapat, som heter The Camelot. Förutom hamburgaren ligger det camembert, champinjoner, karamelliserad rödlök och rostad brie, mellan brödskivorna.
– Den är kraftfull och god, hävdar han och påpekar samtidigt: 
– Sedan ska hamburgaren vara stor. Det ska vara en rejäl mängd kött. Några 90-grammare hittar inte hem till mig i varje fall.
En god IPA-öl därtill och Metallica i högtalaren och lyckan är fullständig. Hilmar har sett Lars Ulrich och grabbarna åtta-nio gånger. Konserten på Island har vi redan nämnt. Och nu senast såg han dem två gånger på tre dagar i Hamburg. Precis som på Ullevi i Göteborg var det två spelningar med vitt skilda setlistor.

Metallicas 3 bästa låtar enligt Hilmar:

  • RIDE THE LIGHTNING
  • ONE
  • THE CALL OF KTULU

Allra sist: fotboll än en gång. Hilmar är inte bara helfrälst i Manchester United. Han har varit på läktaren när det isländska landslaget spelat runt om i Europa, bland annat vid EM i Frankrike (2016) och VM i Ryssland (2018).
Hur intresset blev så starkt föll sig naturligt.
– Farsan drog alltid med mig och min bror på matcher hemma på Island. Då var det hans isländska favoritlag, Reykjavik-klubben Fram, som spelade. Jag har varit med på läktarna när Fram vunnit cupen och när de blivit ligamästare, berättar han och framhåller i nästa andetag:  
– Jag har väldigt goda minnen från det där. Jag tror att det präntade in fotbollsintresset i mig. Sedan dess har jag alltid gillat att titta på matcher och följa med vad som händer i sporten.
Skillnaden då och nu är att hans isländska fokus flyttats från Fram till FH och Haukar hemmahörande i födelsestaden Hafnarfjordur. Det är nog inga klubbar som fotbollsanhängare generellt i Sverige känner till, men i Skövde finns definitivt en trofast supporter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Emma Joelsson Emma Joelsson
I Fokus

Emma ska i sommar belysa hur vi kan växa!

Den fortsatta tillväxten för InExchange står i fokus för studenten Emma Joelsson. Hon ska i sommar göra ett projekt som omfattar en kartläggning och analys av vårt företag.
Per Gustafsson
Skatteverket på EFH-mässan Skatteverket på EFH-mässan
I Fokus

Skatteverket: E-fakturan motverkar bedrägerier

E-faktura och transaktionsbaserad rapportering bekämpar ekonomisk brottslighet. Det menar Skatteverket som i ett föredrag på EFH pläderade för obligatorisk e-fakturering.
Per Gustafsson
Nya medarbetare_InExchange Nya medarbetare_InExchange
I Fokus

Våra nytillskott gillar trivseln och gemenskapen

”Roligt, lärorikt och trivsamt”. Det är intrycken som dominerar när vi frågar våra senaste rekryteringar hur de upplever att jobba på InExchange.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise