Anna Denells bästa tips för en bättre arbetsmiljö

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag, men de har också gjort sig kända som ett av Sveriges mest miljövänliga företag.

”På sikt kommer ett mer miljövänligt arbete att vara avgörande för att kunna attrahera kunder, både nya och för att kunna behålla befintliga. Många tjänsteproducerande företag har inte så mycket konkret miljöpåverkan i sin verksamhet och då kan man fokusera även på ”småsaker” som t.ex. pappersåtgången på kontoret och hur man tar hand om sitt avfall.”, säger Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

”Eftersom vi har ett aktivitetsbaserat kontor så behöver vi fokusera på att få bort all pappersanvändning, inte bara pappersfakturor. En åtgärd som vi genomfört är att införa ett system med inloggning i skrivaren innan utskrifter kommer ut. Sen har vi förinställt dem på dubbelsidiga utskrifter. De två åtgärderna drar ned pappersanvändningen väsentligt. Vi försöker också införa en kultur där agendor och föregående mötesprotokoll endast tas upp på skärmen i samband med möten.”

Annas tips för en mer miljövänlig arbetsplats:

–  De flesta företag kan göra mer på energisidan. Det går ofta att minska sin energianvändning på kontoret med ca 20 %, utan att genomföra några tunga investeringar, t.ex. genom att byta ljuskällor, införa rutiner för att släcka och stänga av apparater när ingen är på kontoret.

–  Gå över till grön el och be att få energi- och avfallsstatistik från din hyresvärd, fråga vad som görs för att minska den och ställ krav på att även hyresvärden går över till förnyelsebar energi för uppvärmning och kyla.

–  Se över vilken typ av förbrukningsvaror som används och gå över till miljömärkt. Se också över vilket kaffe och vilken frukt ni bjuder på.

–  En annan viktig sak att titta på är resor. Kanske kan en del resor undvikas genom att istället ha telefon eller videomöten. Det finns många gratisapplikationer för det, så man behöver inte nödvändigtvis investera i en dyr videoutrustning.

Vill du läsa mer om hur du kan göra kontoret grönare? Läs mer på Vasakronans hemsida!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Okategoriserad

Info med anledning av covid-19

Okategoriserad

Många studenter nyfikna på InExchange

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram