DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

offentlig sektor offentlig sektor

En minimal andel av de fakturor som offentlig sektor i Sverige skickar till företag är e-fakturor. I storstäderna är det endast två procent enligt en färsk undersökning gjord av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).
– Det är otroligt låga siffror. Man kan undra över orsaken. Vi har tekniken sedan länge i vårt land. Vill man skicka e-fakturor finns alla möjligheter, konstaterar Hacer Ok, key account manager på InExchange.

I Sverige är det lag på att ingående fakturor till kommuner, regioner och myndigheter ska vara e-fakturor. Den lagen har funnits sedan april 2019. Efterlevnaden kan ifrågasättas, men att kravet existerar och är fastställt som paragraf är ett obestridligt faktum.
Gällande fakturaflödet i motsatt riktning, alltså ut från offentlig sektor, finns inte samma bestämmelse. I det fallet är e-faktura sällsynt. DIGG, myndigheten för digital forvaltning, har undersökt saken. Resultatet de kom fram till är nedslående. I exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö är det endast två procent av alla utgående fakturor till företag som är e-fakturor.
Anderz Petersson, e-handelsspecialist på DIGG, kommenterar detta i en nyhetsartikel som publicerades tidigare i veckan.
– Företagen måste kunna få en e-faktura av kommunen, regionen eller myndigheten om de önskar. Vi i offentlig sektor måste uppmuntra och vara föregångare på e-fakturaområdet. Erbjud era företagskunder e-faktura. Peppols fakturaformat och nätverk är vår väg dit, säger han.

Finns mycket att vinna

Hacer Ok, key account manager på InExchange, menar att siffrorna i undersökningen är illavarslande. Ska vi lyckas med digitaliseringen i Sverige behövs större initiativförmåga även i det här avseendet.
– Det finns så mycket att vinna. Exempelvis stora kostnadsbesparingar. Pappersfaktura är mycket dyrare att skicka än e-faktura. En annan anledning är hållbarhetsperspektivet. Varför förbruka stora mängder papper och tära på jordens naturresurser när man kan använda e-fakturan som är mycket mer miljövänlig, resonerar hon.

Ställ hårdare krav

Men orsaken till att offentlig sektor skickar så få e-fakturor beror, enligt Hacer, inte enbart på utställarsidan. Hon misstänker att många leverantörer släpar tekniskt sett och fortfarande inte kan ta emot e-fakturor.
– Det kan handla om beteendemönster. Man har invanda arbetssätt som man dröjer med att bryta, förmodar Hacer och efterlyser hårdare påtryckningsmedel i dialogen mellan offentlig sektor och fakturamottagarna.
– Mitt råd är att höja kravsättningen i affärsförbindelsen. Det ska framföras klart och tydligt att affärsdokumentet ska gå elektroniskt. Nu när offentlig sektor har stöd av lagen att kräva e-faktura av leverantörerna borde man ställa samma krav på sig själva gentemot sina kunder, avslutar Hacer Ok.    

Länk till DIGG:s artikel hittar ni HÄR

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Papperskvitton slopas Papperskvitton slopas
Nyheter

Slopat papperskrav ger e-fakturan skjuts framåt!

”Det här borde ge e-fakturan en boost” säger Simon Strandell, commercial director på InExchange, angående det slopade kravet på att spara kvitton och fakturor i fysisk form.
Per Gustafsson
Ragn-Sells_miljöpris Ragn-Sells_miljöpris
Miljöpriset

Ragn-Sells ett viktigt föredöme värt att prisa

En respekterad röst internationellt, men också ett föredöme nationellt gällande hållbarhet och klimat. Där har ni Ragn-Sells som är senaste mottagaren av vårt miljöpris.
Per Gustafsson
Säljträff Visma Sverige Säljträff Visma Sverige
Nyheter

Givande säljträff inom Vismas svenska bolag

Ett 70-tal säljare inom Vismas svenska bolag träffades nyligen i Stockholm och gavs möjlighet att utbyta erfarenheter med koncernkollegor.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise