Anslut till InExchange Network via ditt affärssystem

Johan Lindblad Johan Lindblad

Öppna dörren till ett helt nytt ekonomiskt landskap. Med ett enda knapptryck.
Är det verkligen möjligt? Absolut. I de flesta vanliga affärssystem ingår access till InExchange Network. Genom att utnyttja den resursen kliver man in på Nordens största arena för elektroniska affärstransaktioner.
– Du når flera hundratusen företag och organisationer digitalt – och de når dig, framhåller Johan Lindblad, partner account manager på InExchange.​

En som gjort exakt detta är Petra Örjegren som driver en ekonomibyrå i Östersund. I en artikel nyligen publicerad på organisationen Företagarnas hemsida (se länk nedan) säger Petra:
– Digitaliseringen erbjuder fantastiska möjligheter för mig som företagare. Ett exempel är vårt samarbete med affärssystemet Visma eEkonomi som innebär att många kunder delar sin plattform med oss och låter oss göra allt det som de själva vill slippa.

Kapade kostnader och höjd service

Eftersom nära nog alla vanliga affärssystem, i likhet med Visma eEkonomi, ger tillgång till InExchange Network utvidgas nätverket dagligen med nya användare. De positiva erfarenheter som Petra framför återkommer flitigt. Nätverkets förmåga att blixtsnabbt koppla samman mottagare och leverantörer digitalt lovordas regelbundet.
– Förutom att du förser dig med en trygg lösning som kapar kostnaderna handlar det om att skapa samspel mellan kund och leverantör. Det är ett sätt att höja servicenivån hos dig som mottagare, menar Johan Lindblad och beskriver närmare:
– Om leverantören helst vill skicka fakturan elektroniskt känns det naturligtvis tillfredsställande att tillgodose det önskemålet. Samtidigt ger det andra stora vinningar. Det bäddar för ett fortsatt bra samarbete och kan rent av fördjupa relationen.
Det ömsesidiga utbytet är finessen med nätverkandet. Cirka 75 procent av landets företag och organisationer ingår i InExchange Network. Tillväxten ligger runt 10 procent årligen. Allt fler inser, precis som Petra Örjegren i Östersund, värdet i att stiga in i ett digitalt kosmos och vara en medspelare i den elektroniska transaktionstrafiken.
– Nätverkande i alla dess former, och hanteringen av digitala affärsprocesser inte minst, är ju redan etablerat i hög utsträckning. Genom att nyttja den här typen av tjänster får man en helt annan kvalitet på informationen. Vilket i sin tur skapar en gynnsam sits om man vill lägga en långsiktig affärsstrategi och vidareutveckla verksamheten. Datan du får berättar så mycket mer än det förlegade pappersformatet, säger Johan Lindblad.

Våga tänka nytt

Så varför råder en tvekan hos vissa? Utgör själva tekniken hindret?
– Aktiveringen som sådan är inte svår. Det handlar mer eller mindre bara om att trycka på en knapp. Nej, det är inte där motståndet finns, invänder Johan bestämt.
Han funderar ett ögonblick och levererar en annan förklaring:
– Jag tror att mycket bottnar i att man ogärna förnyar gamla insuttna rutiner. Du har en klar föreställning om hur saker och ting ska vara. Att i det läget kliva in i något nytt kan nog kännas lite för utmanande många gånger. Du hamnar trots allt i en ny miljö som inte bara är annorlunda som koncept. Även det fysiska intrycket är annorlunda. Du har inte längre ett papper att hålla i. Det dyker i stället upp som en bild på datorn.
Johan tänker till ytterligare någon sekund och tillägger:
– Trycka på knappen klarar de flesta. Omställningen ligger i att synkronisera med en ny hantering och känna tillit till det verktyg som är inkluderad i detta.

Ekonomisk motor

Innanför tröskeln öppnas i gengäld spännande möjligheter. I och med att elektroniska dokument är späckade med information uppstår stora mervärden. Det är dessutom den formen av kommunikation som allt fler förordar. Vill man göra affärer med offentlig sektor är det till och med ett lagkrav – sedan 1 april i år – att fakturering av varor eller tjänster måste ske med elektronisk faktura.
– E-fakturalagen visar vartåt vi är på väg. När man pratar finanser tänker man kanske i första hand på de största tillverkningsföretagen, men faktum är att offentlig sektor utgör mycket av motorn i svensk ekonomi och driver den framåt. Offentlig sektor gör årligen inköp för 1 050 miljarder kronor. Det är ett gigantiskt belopp. Då vill man självfallet ha så god kontroll över pengarna som möjligt, understryker Johan Lindblad.
Rimligtvis bör alla företag, stort som litet, resonera på samma vis.
– En enkel process som genererar information av hög kvalitet tjänar alla på. Det alstrar en dynamik som stimulerar ekonomin. Genom att ingå i nätverket och dela fakturan den vägen skapas förutsättningar för andra sidan att ta del av din sida. Leverantörer och kunder får en större gemenskap. Alla blir delaktiga, avslutar Johan Lindblad.

Läs mer här:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson
Papperskvitton slopas Papperskvitton slopas
Nyheter

Slopat papperskrav ger e-fakturan skjuts framåt!

”Det här borde ge e-fakturan en boost” säger Simon Strandell, commercial director på InExchange, angående det slopade kravet på att spara kvitton och fakturor i fysisk form.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise