Behåll Svefaktura och välj Peppol när du själv vill

Svefaktura

Från och med 1 april i år kommer Svefaktura 1.0 inte längre vara en rekommenderad standard av SFTI.
Men det kommer fortfarande att vara tillåtet att använda formatet.
– Det är viktigt att poängtera. Många tror nämligen att man efter detta datum inte får använda Svefaktura 1.0 längre. Men det får man självklart, framhåller Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange.

Henrik befarar att beslutet som kommunicerades nyligen, att Svefaktura 1.0 avförs som SFTI-rekommendation från och med 1 april 2021, kan misstolkas. Ett förtydligande är därför på sin plats. Borttagandet betyder inte att formatet blir otillåtet och att det inte längre kommer att vara funktionellt. Vill man nyttja Svefaktura 1.0 även i fortsättningen är det fritt fram.
Det ligger sålunda ingen dramatik i detta.
Något som Henrik tycker är berättigat att påpeka.
– Svefakturan kommer inte att sluta fungera och man blir inte straffad om man använder den. Det är bara så att SFTI tycker att Svefaktura 1.0 gjort sitt och att man förordar Peppol BIS Billing 3 i stället. Därför tar man bort Svefaktura 1.0 som rekommenderad standard och kommer inte heller att lämna support på det formatet, förklarar han.

Men mer än så är det inte. Vilket Henrik anser är tur. Det vore, som han ser det, orimligt att slopa ett så inarbetat format som Svefaktura från en dag till nästa.
– Det är många som använder sig av Svefaktura. Och det kan man fortsätta att göra även om den inte kommer att rekommenderas av SFTI längre. Tittar man på Svefaktura 1.0, när det gäller användning och samtrafik, utgör det formatet fortfarande huvuddelen av all trafik. Den är absolut livskraftig.
Som kund hos InExchange är man dessutom extra garderad.
– Om man som fakturaavsändare inte längre vill ha Svefaktura så kan vi konvertera. Det är inga konstigheter. Får vi in Svefaktura direkt från kunderna hjälper vi gärna till med att byta till Peppol BIS Billing 3. Exempelvis om man misstänker att det finns mottagare i kundkretsen som man befarar att man inte skulle nå annars. Då sköter vi den konverteringen, förklarar Henrik.

Samtidigt kan Henrik ge SFTI rätt i deras signalpolitik. SFTI (Single Face to Industry) är det tekniska kansli som SKR, ESV och Upphandlingsmyndigheten upprättat gemensamt för att främja förutsättningarna för elektronisk handel. När SFTI skriver ”Om ni inte redan e-fakturerar och ska införa e-faktura bör ni i stället börja använda Peppol BIS Billing 3” är det i syfte att påskynda en välbehövlig uppgradering.
Det är väl bra?
– Absolut, det är jättebra att SFTI pekar på Peppol BIS Billing 3 som är ett modernt format. Som format är det flexibelt på ett annat sätt med bland annat externa kodlistor att hänvisa till i stället för att bygga in allting i standarden vilket är tvunget med Svefaktura. Vi vill inte bromsa den utvecklingen. Det är positivt om Svefaktura kan pensioneras. Vid alla nya integrationer rekommenderar vi själva (InExchange) att gå på BIS Billing 3, eller något annat modernt format, om man har möjlighet.  

Vad Henrik Möller reagerar på är att informationen från SFTI kanske uppfattas som ett ultimatum och därför kan väcka obefogad oro hos användarna.
För det är, som sagt, helt i onödan i så fall.
– Det finns ingen anledning att vara orolig. Vill man jobba kvar med Svefaktura så är det bara att köra vidare. Och är det så att man ser den upphävda rekommendationen som en påminnelse om att kanske byta format, då hjälper vi naturligtvis till, konstaterar han.

Om Henrik Möller:
Samtrafiksansvarig på InExchange, ordförande i gruppen för operatörssamverkan i den nationella branschorganisationen NEA samt ledamot i e-fakturaoperatörernas internationella sammanslutning EESPA.

Henrik Möller

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

Referenskontroll även på fakturor via Peppol

För att få 100 procent referenskontroll behöver övervakningen täcka alla inkommande fakturor. Tilläggstjänsten Peppol-bestridande gör detta möjligt.
Nyheter

”Nu blir vi ännu starkare på marknaden”

InExchange och Scancloud blir ett bolag vid årsskiftet. ”Det gör oss ännu starkare på marknaden” säger VD Ola Widegren.
Nyheter

EESPA Nordics Chapter etableras från årsskiftet

Ett tydligare samarbete i ett europeiskt perspektiv. Det är idén med EESPA Nordics Chapter. Denna nya nordiska sammanslutning är på plats från och med 1 januari 2024.

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise