En yta lika stor som 39 fotbollsplaner.
Så stor mängd papper skrivs det ut världen över – varje minut. I exemplar räknat blir det 4,4 miljoner sidor. Slås det ut över ett helt år landar siffran på 2,3 biljoner sidor.
Men den gigantiska nivån sjunker ändå sakta men säkert. Enligt färsk statistik minskade antalet utskrifter under 2020 med 14 procent jämfört med året innan.
International Data Corporation (IDC) presenterade nyligen en undersökning där det framkommer att den totala volymen sidor som skrivs ut globalt, på kontoret och i hemmet, sjönk under fjolåret med 14 procent. Sammanlagt printades det ut 2,8 biljoner sidor under 2020. I grova siffror var det cirka 450 miljarder färre sidor än året innan.
Det har varit en tydlig nedgång i flera år, men den här gången var minskningen ovanligt kraftig.
Enligt de bedömare som analyserat rapporten är det främst covid 19-pandemin som framkallat den här procentuellt sett stora förändringen. Genom att många under epidemin arbetat hemifrån i stället från kontoret har vanorna förändrats. Undersökningen omfattade 4 700 heltidsanställda som alla hade gemensamt att deras arbetsplatser blivit direkt påverkade av coronautbrottet.
Ett skäligt antagande är också att många funnit det praktiskt att hålla sig till elektroniska dokument och insett att pappersutskrifter i regel är överflödiga. Som tidigare nämndes har antalet utskrifter från kontors- och hemmaskrivare minskat successivt under en följd av år. Volymen förväntas dessutom fortsätta att falla, men sannolikt med ett mindre minus än det som blev verklighet i fjol.
IDC gör bedömningen att sidvolymerna världen över kommer att återhämta sig med två procent för år 2021, men att det inte lär nå nivåerna före pandemin igen.
Även den kalkylen baserar i stor utsträckning på att covid 19 förändrat arbetslandskapet och att lösningarna som skapats delvis kommer att permanentas. “Många medarbetare förväntas återvända till arbetsplatsen på heltid, men en större andel förväntas arbeta hemifrån, antingen på heltid eller deltid, än innan pandemin” skriver IDC.
Länk till undersökningen:
IDC’s 2021 end-user survey