Från och med 1 april nästa år kommer det att krävas e-faktura för alla offentliga upphandlingar.
Därmed gäller det för alla offentliga organisationer och leverantörer att se över fakturahanteringen och försäkra sig om att man infriar de nya lagkraven.

Nyinstiftade DIGG, myndigheten för digital förvaltning, har producerat en välgjord informationsfilm. I filmen tas den kommande förändringen upp. Det ges råd och anvisningar om hur man förbereder sig inför de villkor som träder i kraft den 1 april 2019. Från och med detta datum blir det alltså lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura) enligt en ny europeisk standard. Det innebär att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya standarden, och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem.

”Vi rekommenderar att alla offentliga organisationer och leverantörer börjar förbereda sig för att klara av de nya lagkraven” skriver DIGG på sin hemsida. På samma sida föreslås leverantörer till offentlig sektor att vända sig till sin e-fakturaoperatör och få bekräftat att denne tillhandahåller en anslutning till PEPPOL vilket är ett europeiskt nätverk för e-handel som säkerställer att lagkravet uppfylls.
Kunder till InExchange sitter just i denna bekväma sits. De är redo för det kommande lagkravet och garanterade att fakturorna följer den nya ekonomiska standarden. InExchange är nämligen sedan länge godkänd accesspunkt i PEPPOL och ombesörjer att kundens samtliga dokumenttyper har stödet som krävs. En anslutning hos InExchange innebär att man alltid skickar senaste versionen av formaten via PEPPOL.

InExchange har alltid framhållit att e-fakturan vinner över pappersfakturan i alla hänseenden. E-fakturan reducerar kostnaderna, är betydligt säkrare och mer miljövänlig. Den elektroniska varianten utgör dessutom en fenomenal faktabank och tjänar som spännande underlag för en rad användbara tilläggstjänster.

Även DIGG lyfter fram e-fakturans positiva egenskaper. Anderz Petersson, utredare e-handelsfrågor, konstaterar i myndighetens åskådliga film:
– Det är hög tid för offentlig sektor att nu ta hem de effektivitets- och samhällsvinster som finns och gå över helt och hållet till e-faktura och skrota pappersfakturahanteringen.

Se DIGG-filmen: Obligatorisk e-faktura – så förbereder du dig

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Okategoriserad

Info med anledning av covid-19

Okategoriserad

Många studenter nyfikna på InExchange

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram