E-fakturalag och bortre gräns för EDI i Tyskland

E-faktura_Tyskland E-faktura_Tyskland

Nu har EU-rådet lämnat sitt godkännande till att Tyskland ska få implementera obligatorisk e-faktura i den privata sektorn.
De nya tyska faktureringsreglerna träder i kraft den 1 januari 2026. Från och med den dagen är alla företag, med fast etablering i Tyskland, ansvariga att både utfärda och ta emot elektroniska fakturor vid inhemska transaktioner.

Tysklands formella begäran om att införa e-fakturakrav skickades i november 2022 till EU-kommissionen. Efter noggrann granskning kom slutligen ett besked – för någon vecka sedan – om att Europarådet beslutat att tillåta Tyskland att göra ett undantag från bestämmelserna som är fastställda i två artiklar i gällande direktiv (2006/112/EG). Europarådet går därmed i linje med den ändring som genomförs vid årsskiftet. Då blir det tillåtet för medlemsstaterna att nationellt införa krav på e-faktura mellan företag (B2B) utan att behöva beviljas undantag av EU.

Två viktiga datum

I fallet med Tyskland talades det tidigare om 1 januari 2025, men nu blir e-fakturalagen för B2B-sektorn verklighet ett år senare i stället. Lagförslaget har författats av det federala finansministeriet Bundesministerium der Finanzen (BMF) och är skrivet på så sätt att kravet om elektroniska fakturor är kopplat till två datum:

  • Från och med 1 januari 2026 kommer e-fakturor, kompatibla till den europeiska normen EN16931, att bli den huvudsakliga typen av e-faktura i Tyskland. EDI-fakturor kommer dock fortsättningsvis vara tillåtna förutsatt att köparen accepterar att ta emot fakturan i det formatet.
  • Från och med 1 januari 2028 tillåts endast fakturor som uppfyller den europeiska normen. Det innebär att EDI-fakturor inte längre kommer att vara tillåtna oavsett om köparen ger sitt samtycke.

Alla företag berörs av lagen

Lagförslaget berör alla företag som är förankrade i Tyskland och som är skyldiga att utfärda fakturor för sin försäljning. Men det gäller enbart nationella transaktioner. Gränsöverskridande fakturor, även de som går inom EU, omfattas inte av det här kommande reglementet och inte heller förenklade fakturor med belopp som underskrider 250 euro.
Överföringen av elektroniska fakturor är inte reglerad, och företag kan välja mellan tre alternativ för att säkerställa integriteten och äktheten hos elektroniska fakturor: företagets interna kontroller, EDI eller elektronisk signatur.

Väntas följa ViDA-förslaget

I det tyska lagförslaget finns ingen formulering som knyter an till uppgraderingen av momsdirektivet. Det som oftast förkortas DRR (Digital Reporting Requirements) och är lika med den momsrapportering som EU-kommissionen tagit upp i reformpaketet VAT in the Digital Age.
Men trots att momsdirektivet inte tas upp råder en allmän övertygelse om att Tyskland ämnar följa det som kommer att fastställas under ViDA. Tyskland är Europas största ekonomi. Deras välvilliga inställning till e-fakturering som standard för fakturering känns som en logisk kursriktning för övriga länder på kontinenten.   

Källa: eBusinesseXpert

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Panelsamtal Offentliga Affärer Panelsamtal Offentliga Affärer
Omvärld

Experttrio efterlyser nationell digital styrning

“Hur blir Sverige en toppnation inom digitalisering igen?”. Det var utgångspunkten för ett intressant panelsamtal arrangerat av Offentliga Affärer under Almedalsveckan.
Per Gustafsson
Estland_EU_ViDA-förslag Estland_EU_ViDA-förslag
Omvärld

Estland motsatte sig ViDA-förslaget igen

Estland avvisade ViDA på nytt vid senaste ECOFIN-mötet. Föreslagen kompromiss gällande momsredovisning för plattformsekonomi godtogs inte vid fredagens förhandlingar.
Per Gustafsson
Europeiska e-fakturanyheter Europeiska e-fakturanyheter
Omvärld

Häng med i nyhetssvepet om e-faktura i Europa

E-fakturan vinner fortsatt mark i Europa. Här tar vi upp några dagsaktuella nyheter på området. Vi kan även berätta om en eventuell sammanslagning.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise