EESPA Nordics Chapter etableras från årsskiftet

EESPA Nordic Chapters EESPA Nordic Chapters

Planerna på en särskild nordisk enhet för företag inom elektronisk affärskommunikation intensifierades i förra veckan.
Avsikten är att sammanslutningen blir knuten till EESPA och bildar ett Nordiskt Chapter till organisationen. Hela 62 deltagare var med på projektets kick off – och många talade sig varma över etableringen.
– Vi välkomnar den här nordiska avdelningen, säger Anna Elverheim, ordförande i NEA, Nätverket för Elektroniska Affärer.

Medlemsorganisationen som Anna företräder är vår svenska motsvarighet till EESPA (European E-invoicing Service Providers Association). En icke alltför långsökt tanke är att nya Nordics Chapter kanske skulle kliva in på NEA:s domän och ta udden ur sistnämnda kollaboration.
Men NEA äger helt motsatt uppfattning.
Man ser detta nya nordiska forum som en viktig medspelare.
– När vi först hördes talas om idén om ett Nordics Chapter från EESPA diskuterade vi det tidigt i styrelsen. Vi var alla eniga om att detta var ett mycket viktigt initiativ, säger Anna Elverheim som var en av de personer som hade tid avsatt att kommentera nämnda instiftande under torsdagens videosända kick off-möte.
–  Vi har ur NEA:s perspektiv en stark ställning på marknaden lokalt i Sverige, men vi saknar en röst och ett driv utifrån nordisk synvinkel. Att därför samla all styrka i de nordiska länderna, som är en betydelsefull marknad globalt, i en gemensam avdelning är positivt, fortsätter hon och understryker:
– EESPA som varumärke och stöd behöver också verka mer på lokal nivå. Diskussionerna inom de nationella organisationerna är fortsatt viktiga, men det är bra om dessa samtidigt kopplas till de frågor som finns globalt. Vi är ingen isolerad ö. Vi ingår i en global värld där vi måste kunna dela data med varandra.

Ökad lokal närvaro

Enligt Marcus Laube, som delar ordförandeskapet i EESPA med Bengt Nilsson, ska Nordics Chapter vara på plats 1 januari 2024, men förberedelserna kommer att rulla på under månaderna fram till dess. Genom den förstärkta förankringen i norr utvidgar EESPA sin lokala närvaro i ytterligare ett geografiskt område. Ett tyskt chapter (VeR) finns sedan januari 2022 och diskussioner om motsvarande etablering är initierade i Frankrike, Grekland och Italien. Vidare är en viljeförklaring (Memorandum of Understanding) skriven med Australien-Nya Zeeland och nästa MoU förbereds som bäst och gäller Förenade Arabemiraten och mellanösternregionen i övrigt. Därutöver har det dessutom inletts produktiva samtal beträffande Digital Business Networks Alliance (DBNAlliance) som är ett amerikanskt nätverk för utbyte av e-fakturor.
Mycket är således på gång i EESPA:s regi – eller GENA (Global Exchange Network Association) som ska bli organisationens nya namn – och att Norden blir en viktig komponent i det nätet är värdefullt.
– Vi känner att detta är en riktigt bra startpunkt. Vi är redo att köra i gång så fort vi får ett klartecken, deklarerar NEA:s ordförande Anna Elverheim.

Viktig nordisk samverkan

Möjligheten att samverka tätare över de nordiska gränserna är något som även förre InExchange-medarbetaren Henrik Möller belyste under kick off-mötet. Henrik är i dag produktchef på Tietoevry, men har också kvar sina styrelseuppdrag inom EESPA och NEA.
–  Jag tror verkligen att vi behöver samlas i en större grupp för att diskutera aktuella frågor och likaså utveckla den affärsmässiga sidan, anser Henrik och påminner, precis som Anna, om de extra muskler ett nordiskt samarbete skapar.
– Är vi ett större forum kan vi också påverka mer. Som förenad grupp blir vi en samlad röst i samtalen med offentlig sektor och kan kanske ändra deras åsikt i vissa ärenden. Operatörerna i Sverige och vår svenska digitala myndighet, DIGG, är inte långt isär, men vi befinner oss inte på samma blad. Det tror jag att vi kan förbättra genom Nordics Chapter, menar Henrik. 

"Är vi ett större forum kan vi också påverka mer. Som förenad grupp blir vi en samlad röst i samtalen med offentlig sektor."

Den oenighet som Henrik blottar i Sverige är ingalunda ovanligt i arbetet att skapa standarder.
– Vi har särlagstiftning och särskilda specifikationer lokalt. Vi har rent av lokala standarder i viss utsträckning. Det är något vi behöver titta på och diskutera, konstaterar Marcus Laube.
Flemming Christensen, från TrueCommerce i Danmark, berättade under Nordics Chapter-presentationen att man på dansk statlig nivå prioriterar sin inhemska struktur för e-faktura, NemHandel, före Peppol. Varför NemHandel äger företräde är att det nätverket betecknas som säkrare än Peppol.
Sedan är alla olika nationella momsrapporteringssystem ett eget kapitel. Hemmasnickrade CTC-varianter (Continuous Transaction Controls) gynnar knappast EESPA:s vision om enkla sömlösa universallösningar. Nyligen släppte Polens regering en uppdaterad version av sitt inhemska e-fakturasystem Krajowy System e-Faktur (KSeF). Releasen föranledde Henrik Möller att såga systemet jäms med fotknölarna.
– Det är ett tragiskt exempel på i princip allting, kommenterade han syrligt.

Delat ansvar

Ansvaret för hur Nordics Chapter organiseras delas mellan EESPA och NEA. Planeringen av styrgruppens möten, av årligt återkommande aktiviteter och inbjudningar till större sammankomster blir NEA:s åtagande. Medlemsavgifter, inbjudningar till internationella konferenser och värdskapet för en Chapter-sida på EESPA:s webbplats ligger på den förstnämnda organisationen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Riksdagen Riksdagen
Nyheter

Avskaffade kravet ”Ett avgörande steg framåt”

Om en månad behövs inget räkenskapsmaterial i pappersform om det finns digitalt. ”Vi går in i en ny era av digital förvaring” säger Christofer Wiechert på InExchange.
Per Gustafsson
Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise