Elevteam som vill förändra rymden

Rymden är så vitt vi vet gränslös.
Det finns heller inga gränser för kreativitet.
Lita därför på att First Lego League kommer att skapa ett meteorregn med idéer. Årets tema för tävlingen är nämligen rymden. Helenaskolan i Skövde ställer upp med många lag. Två av dem har InExchange som sponsor.

Ma-NO-spåret på Helenaskolans högstadium består av nio klasser med cirka 220 elever. Ur denna elevkår har det bildats elva lag från årskurs 8 respektive 18 lag ur årskurs 9 som deltar i årets upplaga av First Lego League.
Två av lagen är sponsrade av InExchange: “Inex Change The Space” och “Team Elcenter/InExchange”.

Det förstnämnda gänget hälsade på hos oss häromdagen. Då berättade de lite grann om sina funderingar kring det spännande arbete de givit sig i kast med.
Men allra först − vad är First Lego League egentligen?
Svar: det är en tävling där barn och ungdomar i åldrarna 9 till 16 år utmanas att tänka som forskare och ingenjörer. Och det här sker utifrån två huvudmoment. Ena delen är ett projekt inom ett förutbestämt område. I år är temat rymden. Lagen har till uppgift att mejsla fram olika problemställningar som har med rymden att göra och presentera en lösning. Den andra delen handlar om att bygga, testa och programmera en autonom robot, med Lego Mindstorms som byggstenar, för att lösa olika uppdrag i en robottävling.

Temat för årets tävling offentliggjordes i mitten av september. Just nu pågår intensiva förberedelser inför det som komma skall. I Skövdes fall vankas den inledande lokala deltävlingen lördagen den 10 november (invigning 9.00). Tävlingsplats är − för 17:e året i rad − Balthazar Science Center, men även Volvo besökscenter tas i anspråk för robotdelen.
“Inex Change The Space” tittade alltså in hos InExchange för ett par dagar sedan. Lagets sju medlemmar menar att First Lego League är ett stimulerande inslag i det vanliga skolarbetet.
− Det är kul att få vara kreativ och utveckla egna idéer, resonerar Emma Bergström och Neimi Engström bär på samma tankegångar:
− Vanligtvis håller andra i undervisningen. I det här fallet gör vi det mesta själva.
− Det blir väldigt fritt, instämmer Loke Hjelmström.

Men det är på samma gång en rejäl utmaning. Rymden är ett avancerat område. “Inex Change The Space” har funnit en intressant problemställning, och utvecklat en lösning, men alla detaljer är inte på plats. Det krävs ytterligare finslipning.
− De stora forskarna har ju lyckats komma på oerhört mycket när det gäller rymden. Det är svårt att hitta nya idéer utöver dem som redan finns, poängterar Christian Lahdo.
Rymden kittlar å andra sidan fantasin. Och som sagt. Det finns inga gränser för vare sig universum eller innovation. First Lego League lär bli en riktigt rolig idéverkstad.

“Inex Change The Space” har ett eget Instagramkonto

Info om First Lego League i Skövde

Summering:

FIRST Lego League, eller FLL, är en tävling där barn mellan 9 och 16 år bygger och tävlar med Lego Mindstorms-robotar. Tävlingen har flera moment: teknik, innovation och marknadsföring. Många lag formas på skolor, men vem som helst kan forma ett lag. Tävlingen har ett nytt tema varje år, där uppdraget släpps i september. I november hålls regionfinaler runt om i Skandinavien och i december hålls Skandinavien-finalen. (Källa: Wikipedia)

Bild:
“Inex Change The Space” från vänster: Loke Hjelmström, Miranda Ryderberg, Christian Lahdo, Emma Bergström, Lukas Adam, Neimi Engström och Carlos Daoud.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise