Fem nya i digitaliseringsrådet

Sveriges digitaliseringsråd kan hälsa fem nya ledamöter välkomna.
I rådets nya kvintett ingår bland annat Anna Eriksson som är generaldirektör för DIGG (myndigheten för digital förvaltning).
– Jag ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med denna grupp av kloka människor med bred erfarenhet av digitalisering, kommenterar hon utnämningen.

Digitaliseringen är en av de största förändringsprocesser vårt moderna samhälle någonsin upplevt. Sveriges nuvarande regering tog därför för drygt två år sedan steget att instifta ett digitaliseringsråd. Samtidigt fick Post- och telestyrelsen i uppdrag att inrätta ett kansli som stöd i rådets arbete.
Energi- och digitalminister Anders Ygeman, S, är sammankallande. Han sätter stort värd i att regeringen har en särskild digital grupp, med unik spetskompetens på området, att rådgöra med.
– Digitaliseringsrådets kunskap och expertis är viktig i vårt arbete att bli världsbäst på använda digitaliseringens möjligheter, säger han i ett pressmeddelande.

Totalt består rådet av tio ledamöter. Under första veckan i juli presenterades nyheten att det blivit förändringar i bemanningen och att rådet fått nytt blod. Detta i form av fem nya ledamöter:

  • Anna Eriksson, generaldirektör för Myndigheten för digital förvaltning (DIGG)
  • Daniel Akenine, teknikchef, Microsoft
  • Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef, Internetstiftelsen
  • Mårten Schultz, professor vid Stockholms universitet
  • Gustav Söderström, forskningschef, Spotify

Samtidigt sitter följande fem kvar i rådet sedan tidigare:

  • Ann Hellenius, it-direktör, Scandic Hotels
  • Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova
  • Jan Gulliksen, professor vid Kungliga tekniska högskolan
  • Martin Linder, förbundsordförande för Unionen
  • Jenny Birkestad, direktör, Sveriges kommuner och landsting

– Jag är glad över att vi nu får ett förnyat råd som kan vara med och bidra i arbetet med att följa och främja digitaliseringen i Sverige. Vi välkomnar de nya ledamöterna men jag värdesätter på samma gång att ett antal ledamöter finns kvar för att ge kontinuitet till vårt arbete, menar Digitaliseringsrådets kanlischef Nils Hertzberg i ett uttalande om förnyelsen och framhåller med eftertryck:
– Ett kraftfullt råd tillsammans med oss på kansliet kan bli en värdefull resurs åt regeringen under en tid när mycket behöver hända.

Bild: Anna Eriksson, generaldirektör DIGG. Foto: DIGG

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise