First Lego League-lag med miljöfokus

Projekt, teknologi och kärnvärden. Det är byggklossarna i First Lego League. Syftet är att öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.
En av tävlingens 50-tal regionala finaler hålls i Skövde nu på lördag (9 november). Helenaskolan har som vanligt mobiliserat hårt och två av deras lag sponsras av InExchange.

Det är ett lag i årskurs 8 (hel05freja1) och ett i årskurs 9 (hel04freja1) som har stöttning från InExchange. Vi kan lova att tankeverkstaden snurrat på maximal hastighet de senaste veckorna i båda lägren. Så som den säkert gjort hos samtliga 30 lag som är anmälda till regionturneringen i Skövde.
Uppdraget för årets First Lego League publicerades den 14 september. Det visade sig vara ett väldigt kittlande, men också gigantiskt ämne. Det handlar om en utmaning utformad för att inspirera nyfikenhet om arkitektur och om de fackområden inom naturvetenskap och teknologi som benämns under samlingsnamnet STEM.
Som ingång till uppgiften ställdes följande fråga:
Om du kunde bygga en bättre värld – var skulle du börja?

  • Miljöprojekt

Svaren från tävlingens InExchange-relaterade lag var samstämmiga. Båda föreslår snillrika miljölösningar. Åttornas projekt är en automatiserad soptunna som tömmer sig själv och därmed aldrig kan bli överfull. Niorna vill stävja ofoget med slängda pantburkar i skog och mark genom att koppla burkens streckkod till ett personligt konto.
– Man ser ju många gånger, när en soptunna är smockfull, att folk lägger soporna vid sidan av tunnan i stället. Med automatisk tömning skulle förhoppningsvis det problemet försvinna, säger Elin Eklund angående förslaget som hennes lag komponerat.
– Kastas pantburken ute i naturen är det bara att läsa av streckkoden och se vilket personkonto den är kopplad till. Genom att få veta vem som köpt burken får man också veta vem som skräpat ner, resonerar Erik Strömblad och utstrålar tydlig tillförsikt gällande sitt och klasskamraternas koncept och möjligheterna att vinna juryns bifall.

Projektmomentet går nämligen till på det viset. Samtliga lagmedlemmar måste vara förberedda på att grillas av juryn när det är dags att propagera för sin lösning. I och med att niorna även deltog i fjol passar de på att vidarebefordra lite tips till sina ett år yngre högstadiekollegor.
– Skriv en bra rapport och förbered presentationen noggrant, framhåller de bestämt.

  • Robotmoment

First Lego League, som utger sig för att vara världens största kunskaps- och tekniktävling, består även av en robotdel. I Skövde innebär det tudelade upplägget att turneringen utspelas på två platser. Balthazar Science Center är basen. Här exponerar lagen sina presentationer. Sedan avgörs robotaktiviteterna i Volvo besökscenter. Robotprogrammeringen sker i Lego Mindstorms. Lagen bygger sina robotar utifrån samma ursprungsram.
Finessen är att utrusta roboten med rätt bitar för att klara några av hindren utmed banan. Lägg märke till att vi säger ”några”. Det handlar om att vara taktisk och ta sikte på ett par utvalda hinder. Att hinna med hela banan är i princip övermäktigt.
Och det här är ”våra” lag, med startnummer 11 och 12, medvetna om.
– Ja, vi har klart för oss vilka uppdrag vi ska göra. Så visst. Det gäller att anpassa roboten så att det går snabbare, menar Elin Eklund.

Totalt är det omkring 50 regionala turneringar som hålls den 9 november. De är i sin tur spridda över fyra länder: Norge, Danmark, Sverige och Färöarna. Den skandinaviska finalen avgörs den 30 november i Roskilde i Danmark.

Mer om First Lego League
Officlella hemsidan
Regionala finalen i Skövde
Instagramkonto hel04freja1

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise