Henrik ny ledamot inom europeiskt samarbete

Henrik Möller Henrik Möller

Stolt och hedrad – och framför allt inspirerad.
Det är känslorna som Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange, äger sedan han i veckan valdes in som kommittéledamot i EESPA vilket är de europeiska e-fakturaoperatörernas intresseorganisation.
– Det är en jättefin chans att vara med och påverka och jobba för en fortsatt ökad samtrafik, säger han.​

Henrik Möller är sedan tidigare ordförande i gruppen för operatörssamverkan som bedrivs i regi av branschorganisationen NEA (Nätverket för Elektroniska Affärer). NEA är en svensk oberoende organisation där bland annat InExchange samsas med en rad andra nationella e-fakturaoperatörer. Gruppen för samverkan spelar en viktig roll i dialogen mellan landets operatörer av elektroniska meddelanden och processer.

Nu har Henrik fått ytterligare en prestigefylld befattning. Den här gången på europeisk nivå. Intresseorganisationen EESPA (European E-invoicing Service Providers Association) arrangerade i torsdags sitt årsmöte i Bryssel. Det som på engelska tituleras EESPA Annual General Meeting.

Bland annat avhandlades tre ledamotsval när det gäller ordinarie poster i organisationens exekutiva kommitté. Proceduren resulterade i att Henrik valdes in som ny ledamot i kommittén liksom belgaren Michel Gilis. I det tredje fallet slutade det med omval av Gilis belgiska landsman Christiaan van der Valk.
– Utnämningen känns hedrande och utan tvekan väldigt inspirerande. Det är en jättefin chans att driva på arbetet för en ökad samtrafik, menar Henrik Möller.

Just samtrafik, eller interoperabilitet som det vanligtvis benämns i dessa kretsar, är en hjärtefråga för Henrik. Efter alla sina år på InExchange vet han hur central den frågan är och hur stor betydelse den har. I och med att hans position i det europeiska samarbetet nu stärks blir det förhoppningsvis lättare att vinna gehör för de tunga sakargument han har på lager.
Henrik har under sina hittillsvarande fem år som regelbunden EESPA-deltagare suttit i flera arbetsgrupper rörande interoperabilitet. Den nya nyvunna ledamotsplatsen borde innebära än större förutsättningar för påtryckningar.
– Jag vill hävda att interoperabilitet är det enda framkomliga sättet om vi ska förenkla trafiken med elektroniska meddelanden på vår kontinent. Ja, över hela planeten egentligen. Det fungerar inte att vissa aktörer bygger sina egna nätverk. Vi måste ha samarbete som sträcker sig över såväl gränser som affärsmodeller, deklarerar Henrik och tillägger med förväntan:
– Nu ges ypperliga möjligheter att påverka den utvecklingen ännu mer.

EESPA:s exekutiva kommitté leds av generalsekreterare Charles Bryant från Storbritannien. Styrelsen består i övrigt av två vice ordföranden, en sekreterare och nio ledamöter. Totalt är sju länder representerade. Henrik Möller är en av två svenskar i kommittén. Den andra är Bengt Nilsson, CEO på Pagero.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson
Papperskvitton slopas Papperskvitton slopas
Nyheter

Slopat papperskrav ger e-fakturan skjuts framåt!

”Det här borde ge e-fakturan en boost” säger Simon Strandell, commercial director på InExchange, angående det slopade kravet på att spara kvitton och fakturor i fysisk form.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise