Henrik ny ledamot inom europeiskt samarbete

Henrik Möller

Stolt och hedrad – och framför allt inspirerad.
Det är känslorna som Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange, äger sedan han i veckan valdes in som kommittéledamot i EESPA vilket är de europeiska e-fakturaoperatörernas intresseorganisation.
– Det är en jättefin chans att vara med och påverka och jobba för en fortsatt ökad samtrafik, säger han.​

Henrik Möller är sedan tidigare ordförande i gruppen för operatörssamverkan som bedrivs i regi av branschorganisationen NEA (Nätverket för Elektroniska Affärer). NEA är en svensk oberoende organisation där bland annat InExchange samsas med en rad andra nationella e-fakturaoperatörer. Gruppen för samverkan spelar en viktig roll i dialogen mellan landets operatörer av elektroniska meddelanden och processer.

Nu har Henrik fått ytterligare en prestigefylld befattning. Den här gången på europeisk nivå. Intresseorganisationen EESPA (European E-invoicing Service Providers Association) arrangerade i torsdags sitt årsmöte i Bryssel. Det som på engelska tituleras EESPA Annual General Meeting.

Bland annat avhandlades tre ledamotsval när det gäller ordinarie poster i organisationens exekutiva kommitté. Proceduren resulterade i att Henrik valdes in som ny ledamot i kommittén liksom belgaren Michel Gilis. I det tredje fallet slutade det med omval av Gilis belgiska landsman Christiaan van der Valk.
– Utnämningen känns hedrande och utan tvekan väldigt inspirerande. Det är en jättefin chans att driva på arbetet för en ökad samtrafik, menar Henrik Möller.

Just samtrafik, eller interoperabilitet som det vanligtvis benämns i dessa kretsar, är en hjärtefråga för Henrik. Efter alla sina år på InExchange vet han hur central den frågan är och hur stor betydelse den har. I och med att hans position i det europeiska samarbetet nu stärks blir det förhoppningsvis lättare att vinna gehör för de tunga sakargument han har på lager.
Henrik har under sina hittillsvarande fem år som regelbunden EESPA-deltagare suttit i flera arbetsgrupper rörande interoperabilitet. Den nya nyvunna ledamotsplatsen borde innebära än större förutsättningar för påtryckningar.
– Jag vill hävda att interoperabilitet är det enda framkomliga sättet om vi ska förenkla trafiken med elektroniska meddelanden på vår kontinent. Ja, över hela planeten egentligen. Det fungerar inte att vissa aktörer bygger sina egna nätverk. Vi måste ha samarbete som sträcker sig över såväl gränser som affärsmodeller, deklarerar Henrik och tillägger med förväntan:
– Nu ges ypperliga möjligheter att påverka den utvecklingen ännu mer.

EESPA:s exekutiva kommitté leds av generalsekreterare Charles Bryant från Storbritannien. Styrelsen består i övrigt av två vice ordföranden, en sekreterare och nio ledamöter. Totalt är sju länder representerade. Henrik Möller är en av två svenskar i kommittén. Den andra är Bengt Nilsson, CEO på Pagero.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

Nyheter

AWS DeepRacer ett kul och lärorikt projekt

Fem medarbetare på InExchange fick chansen att ställa upp i AWS DeepRacer och lära sig mer om Machine Learning.
Nyheter

InExchange ställer upp i AWS DeepRacer

Programmera en racingbil och bli snabbast av alla. InExchange är ett av åtta lag som antar den utmaningen på onsdag (25 maj) i Science Park Skövde.
Nyheter

Hantverksdata får InExchange miljöpris

InExchange har nu delat ut vårt särskilda miljöpris. Vinnaren för 2021 är Hantverksdata som får fler och fler kunder att använda e-faktura.

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram