Den 27-28 september arrangerar föreningen Pride Skaraborg sin fjärde Pridefestival i Skövde. Lika många gånger har InExchange ställt upp som arrangemangets huvudsponsor.
– Det är glädjande att vi har InExchange med oss. Företaget bevisar var man står, att man aktivt arbetar för allas lika rätt i samhället, framhåller Christian Kinnunen, ordförande för Pride Skaraborg.
Skövde Pridefestival har som syfte att uppmuntra till ett öppnare samhällsklimat som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning. Festivalen manifesterar allas lika värde, delaktighet, gemenskap och trygghet.
– Det är även våra värdegrunder som företag. Att tillåtas vara vem man vill och hur man vill ser vi som en självklarhet. Det ligger i våra värderingar och avspeglas i vår verksamhet. Vi som arbetsplats är öppen för alla, deklarerar Maria Biederbeck, marknadschef på InExchange.
Hon är stolt över det ställningstagandet, men konstaterar samtidigt bekymrat:
– Tyvärr är det inte självskrivet i vårt samhälle. Tvärtom ser vi strömningar i dag som sorgligt nog går i motsatt riktning. Därför är det väldigt angeläget att lyfta detta och markera var vi står.
Gällande åtagandet som huvudsponsor för Skövde Pridefestival har Malin Danielsson och Ulrika Bånnsgård lovat att vara samordnare för den interna planeringen på InExchange. I kombination med bra uppbackning från jobbarkompisarna förstås. I likhet med sin kollega Maria betonar de betydelsen i att ställa upp för ett arrangemang som synliggör mångfald.
– Allas lika värde är en jätteviktig fråga. Det är givetvis något man stöttar helhjärtat. Samtidigt vill jag tydliggöra för barnen hur viktigt detta är, att man visar respekt för varandras olikheter, resonerar Malin.
– Just att engagera hela familjen känns centralt även för mig. Precis som Malin vill jag att barnen ska känna och se att man har rätt att få vara som man vill. Det är inget konstigt utan tvärtom helt naturligt, instämmer Ulrika.
Christian Kinnunen, ordförande för Pride Skaraborg, blir varm inombords när han hör tankegångarna. Sponsorskapet av Skövde Pridefestival är så mycket mer än en finansiell insats. Viljan att kämpa för allas rättigheter och motverka fördomar och diskriminering måste vara allvarligt menad.
– Ett äkta engagemang ser vi som en förutsättning. De företag, föreningar och organisationer som sponsrar evenemanget, och har utställartält i festivalparken, ska aktivt driva HBTQ-frågor i sin verksamhet. De ska jobba seriöst för en schyst sak, framhåller han.
Skövde Pridefestival är upplagt som ett tvådagarsevent.
Den 27 september är det Pre-Pridefest med artister, deejay, mingel och invigningstal. Talare är skådespelerskan Aleksa Lundberg som vid 17 års ålder kom ut som transsexuell tjej. I hennes föreläsningar om jämställdhet, könsnormer, identitet, mångfald och inkludering öppnar hon upp frågor som berör hela samhället. Aleksa delar också med sig av sin personliga resa, upplevelser och erfarenheter av att komma ut som transsexuell.
Den 28 september fortsätter festivalen med diverse aktiviteter i utställartälten på Hertig Johans torg och samma dag äger Pridetåget rum.
Temat för året är trans. Lite stereotypt förklarat är transpersoner inte inrutade i gängse könsnormer utan uppfattar sig som man eller kvinna, eller neutralt kön, oavsett biologiskt kön. Skövde Pridefestival hade samma tema premiäråret (2015), men Christian Kinnunen konstaterar att det verkligen behöver aktualiseras igen.
– Då, för fyra år sedan, blev det inte så mycket fokus på temat som vi hade planerat. Alla var så hänförda över att det var första festivalen. Det var mest ”wow”! Så vi har valt att ta upp det på nytt. Det är angeläget. Vi har sett mycket våldsbrott mot transpersoner på sistone. Utsattheten är stor, betonar han.
Bildtext: Christian Kinnunen, ordförande Pride Skaraborg, omgiven av (från vänster) Maria Biederbeck, Ulrika Bånnsgård och Malin Danielsson från InExchange.
Hur skulle du vilja beskriva en lyckad Pridefestival?
”En lyckad Pridefestival är en festival där alla känner sig välkomna och får interagera efter sina egna premisser. Vi vill inte att vår festival ska vara förenad med storleken på ens budget. Alla ska kunna vara delaktiga oavsett plånbok. Vi har därför inga inträden. Du ska givetvis ha möjlighet att manifestera för mänskliga rättigheter och allas lika värde även om du har det mindre gott ställt. Det ska också vara ett engagemang utifrån ens egna förutsättningar. Man behöver ingen prideflagga eller vara bekant med en gayperson för att vara välkommen. Vår gemenskap är öppen för alla.”
Christian Kinnunen, ordförande, Pride Skaraborg