Lagkrav och nybyggaranda

InExchange väljer under Upphandlingsdagarna i Kistamässan att påminna om lagkravet och att presentera tjänsten Inköpsanalys.
Det är ett verktyg som kastar ett helt nytt sken över inköpsprocessen.
Tjänsten går hand i hand med mässans övergripande budskap. Uppmaningen är nämligen klar: landets offentliga sektor behöver bli modigare i sina upphandlingar och våga prova nya vägar.

Inköpsanalystjänstens stora styrka är att den ger utförliga besked om väsentliga detaljer i inköpsprocessen via några enkla knapptryck. Datan som finns i e-fakturorna visualiseras lätt och smidigt och skänker användaren en oslagbar överblick.
Med det hjälpmedlet i ryggen blir man genast tryggare i sina beslut.
Samtidigt närmar sig lagkravet om obligatorisk e-faktura i offentlig sektor med stormsteg. Den 1 april träder lagen i kraft. Tiden är inne att digitalisera fakturaflödet en gång för alla och ta tillvara på möjligheterna som detta öppnar.
Under Upphandlingsdagarna i Kista, som pågår tisdag och onsdag den här veckan, passar InExchange på att påminna om den lagstyrda förändring som stundar inom kort.
– Vi är här för att hjälpa de som önskar att infria lagkravet och även hjälpa dem med att få sina leverantörer att uppfylla detta. Vi visar på samma gång hur man kan jobba smartare genom att analysera sina inköp, förklarar Sabina Johansen, key account manager på InExchange.

Upphandlingsdagarna är Sveriges största konferens och mötesplats för offentlig upphandling och konferensprogrammet innehåller en rad intressanta talare.
Man kan utan vidare konstatera att en av dessa, närmare bestämt Johan Ödmark, angav tonen under arrangemangets inledande timme. Johan, vd för Stiftelsen Electrum och Kista Science City AB, höll ett mycket spännande anförande under rubriken ”Att våga upphandla det okända”. Han är av den åsikten att vår offentliga sektor generellt sett är för stelbent och traditionell i sina upphandlingsrutiner. Tiden är inne att lyfta blicken, att våga förse sig med välbehövlig nybyggaranda och ta tillvara på alla samhällsnyttiga innovationer som finns ute i det svenska företagslandskapet.
– Johan framhöll under sin programpunkt att Sverige är topp tre i världen vad gäller innovationer och innovationsföretag. Men faran är att övriga länder kommer ikapp oss i och med att offentlig sektor bromsas i hög utsträckning av juridik och bestämmelser och inte utnyttjar den potential av innovativa produkter som står till buds. Johan betonade att kommunikationen mellan offentlig sektor och kategorin innovativa startup-bolag skulle behöva bli bättre, konstaterar Sabina Johansen.

Men den blygsamma dialogen nämnda parter emellan har inte enbart sin förklaring i ett stramt regelverk. Det handlar också om att det trampas i gamla invanda spår och att tankegångarna ofta är för snäva.
– Köpprocessen tenderar, enligt Johan, att vara lite ”old fashion”. Upphandlingen har inte hängt med i den tekniska utvecklingen. Det är dags att lyssna på innovationsproffsen och våga tänka utanför boxen, poängterar Sabina Johansen.
Och det behöver inte ske på bekostnad av sämre kontroll. Tvärtom. Beskrivna pionjäranda har i Inköpsanalys det perfekta säkerhetsnätet. Med den kombinationen går det utan vidare att ta ut svängarna, enligt Ödmarks inrådan, och ända äga en tillförlitlig kontroll över beslutsprocessen.


FRI MATCHNING AV LEVERANTÖRSLISTAN

Är ni i nuläget förberedda för det nya lagkravet? Och vilka av era leverantörer kan skicka e-faktura i dag?
Ta chansen att kontrollera detta utan kostnad. Vi bjuder på en leverantörsmatchning hela januari ut!
(ordinarie pris 4 995:-)

Fri leverantörsmatchning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Okategoriserad

Dynamisk träffpunkt som skapar möjligheter

Maria Biederbeck
offentlig sektor offentlig sektor
Nyheter

DIGG: Offentlig sektor skickar för få e-fakturor

DIGG uppmanar offentlig sektor att skicka e-faktura. Nu förekommer för mycket papper. Hacer Ok, KAM på InExchange, framhåller att lösningarna finns sedan länge.
Per Gustafsson
Okategoriserad

Gör som InExchange – följ Global Pride

Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise