I januari i år fick ESV uppdraget av regeringen att utreda konsekvenserna av ett eventuellt lagkrav där offentlig sektor (statliga myndigheter, kommuner och landsting) i Sverige bara skall ta emot e-fakturor från sina leverantörer. Det handlar om 300 000 leverantörer och mer än 30 miljoner fakturor per år.
I maj hade ESV utrett frågan och kom med rekommendationen att regeringen bör lagstadga om att offentlig sektor endast skall godkänna e-fakturor från sina leverantörer och att detta ska träda i kraft 1 november 2018.

Det konstateras i rapporten att det kommer sparas riktigt mycket pengar (700 miljoner kronor per år) med hjälp av förenklad hantering och minskade portokostnader. I tillägg till dessa 700 miljoner konstateras att det också kommer att leda till både långsiktiga och kortsiktiga samhällsekonomiska och miljömässiga vinster. Kortare betalningstider, minskade kravkostander, minskade räntekostnader och minskad miljöpåverkan.

Infrastruktur och teknik finns på plats. Den enda flaggningen från ESV för leverantörerna är att det skulle vara svårt för microföretag eller landsbygdsföretag som inte har internetuppkoppling men i övrigt är det ganska klart att det inte finns några kvarvarande tekniska hinder.

Slutligen finns det också ett hinder att 100 kommuner i Sverige fortfarande inte kan ta emot en e-faktura.

Allt detta är egentligen gammal skåpmat. Vad är då nytt i rapporten från ESV?
Vad jag kan se absolut ingenting. Jag må vara partisk eftersom jag har arbetat med e-fakturatjänster i snart 10 år – men det är verkligen inga nyheter.

Idag sitter närmare 80% av alla företag i Sverige, som över huvud taget fakturerar från ett affärssystem, med funktioner för att skicka en e-faktura. Om det inte är direkt integrerat i deras affärssystem så finns det enkla tilläggstjänster eller tredjepartslösningar att använda. Det kommer inte att ta tre år innan alla dessa företag drar nytta av fördelarna med e-fakturor. Troligtvis kommer det inte ens ta ett år.

Att införa en lag om att alla fakturor till offentlig sektor ska vara e-fakturor är bra. Rentav väldigt bra. Det sätter tryck på offentlig sektor att kunna ta emot e-fakturor. Men att sätta lagkravet tre år fram i tiden är som att dela ut Nobels litteraturpris till Astrid Lindgren.
Vi kommer alla ropa ”ÄNTLIGEN” men likväl – det delas ut post mortem.

Ja – det är en dålig Göteborgsvits att skriva post mortem om tjänster som tar död på posten.


Länk till rapporten från ESV

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Läs vidare...

InExchange rullar på även i utspridd upplaga

test

Gör som InExchange – följ Global Pride

Info med anledning av covid-19

Skicka din första e-faktura idag!

Kom igång gratis genom att skapa ditt konto hos oss. Det tar bara ett par minuter och sedan är du igång!

Illustration diagram