”Lagkravet har fått jätteeffekt!”

Simon Strandell Simon Strandell

Nu har lagkravet om e-faktura till offentlig sektor varit i bruk i en månad.
– Det har fått jätteeffekt. Det är otroligt många nya leverantörer som satt i gång att skicka e-faktura, säger Simon Strandell, säljchef på InExchange.
Nästa effekt är att de nya användarna inkasserar fördelarna.
– Framför allt kommer mindre leverantörer till offentlig sektor märka det på sin likviditet. Betaltiderna minskar avsevärt med e-faktura, poängterar Simon.

Sedan den 1 april är det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura. Alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor och alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem.
Att lagkravet inneburit att e-faktureringen fått extra skjuts råder det ingen tvekan om. Användandet har ökat markant
– Definitivt. Tittar vi på offentlig sektor är trenden tydlig. Antalet leverantörsanslutningar har mångdubblats under både mars och april. Det är otroligt många nya leverantörer som kommit i gång att börja skicka e-faktura, bekräftar Simon Strandell som är säljchef på InExchange.
– Vi konstaterar också att antalet privata företag, som börjat skicka e-faktura, ökat rejält. Många nya företag ansluter sig. Både via olika affärsystemspartners och direkt till oss. Vi ser heller inga tecken på att det lugnar ner sig. Det är fortfarande väldigt många som är på gång att börja skicka.

Hur fungerar omställningen till e-faktura? Är det en komplicerad förändring eller en väldigt enkel procedur?
– Det är en mycket enkel procedur. Under april anslöt vi närmare 5 000 nya företag. Väldigt många kommer i gång och skapar fakturor i vårt webgränssnitt och skickar dem därifrån. Och där är det i gång direkt. Sedan har vi några som vill skicka sina fakturor från sina affärssystem. Eftersom vi under årens lopp tecknat mängder med partneravtal är det väldigt många affärssystem som redan har våra tjänster integrerade. Därmed blir det oerhört enkelt för kunderna att börja e-fakturera direkt.

I och med att e-fakturan är späckad med information öppnas dessutom andra möjligheter. Det finns en rad spännande tjänster knutna till den elektroniska fakturahanteringen. Simon är övertygad om att de nya användarna kommer att märka successivt vilken potential som e-fakturan besitter.
– Det primära nu för företagen är att leva upp till lagkravet, alltså att skicka e-faktura till dem som vill ha detta. Men jag tror inte det dröjer länge förrän de inser hur bra det här är, resonerar han och ger konkreta exempel:
– Man upptäcker att man får snabbare betalt, att det ökar kvaliteten, att informationen är korrekt och så vidare. Och saknas det information meddelas detta direkt. Man behöver inte vänta tills fakturan förfallit innan det kommer information om att innehållet i fakturan är fel, att det behöver korrigeras och att en ny faktura ska skickas.

Det finns således många praktiska vinster att tjäna?
– Ja, och framför allt tror jag att mindre företag, som är leverantörer till offentlig sektor, blir de som upptäcker det först. Det brukar nämligen synas snabbt på likviditeten, att man 30 dagar efter att fakturan skickades faktiskt har pengarna på kontot. Vi ser att betaltiderna går ner väldigt mycket vad gäller e-faktura kontra pappersfaktura.
Vad säger vi till dem som ännu inte tagit steget?
– Det är inte svårt att komma i gång. Det är inte så farligt. Det är mycket säkrare än vad pappersfakturan är och det är billigare också. Det finns ingenting att vänta på. Antalet företag som börjar skicka e-faktura ökar otroligt fort just nu. Vad gäller andelen e-fakturor är min bedömning att vi under 2019 får se en betydligt högre ökning än tidigare. Först kommer kunderna. Sedan kommer transaktionerna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Byggmässa Byggmässa
Nyheter

Byggmässa som också bygger kontaktnät

InExchange besökte under onsdagen mässan Nordbygg. Dagen gav möjlighet att träffa befintliga kunder och samarbetsaktörer på partnersidan, men också skapa nya kontakter.
Per Gustafsson
Fredrik Hanses, InExchange Fredrik Hanses, InExchange
Nyheter

Inspirerande dag på Mötesplats Campus

”Bra möten och bra dialoger”. Det är Fredrik Hanses omdöme om mässan Mötesplats Campus i Östersund som InExchange deltog på i torsdags.
Per Gustafsson
Papperskvitton slopas Papperskvitton slopas
Nyheter

Slopat papperskrav ger e-fakturan skjuts framåt!

”Det här borde ge e-fakturan en boost” säger Simon Strandell, commercial director på InExchange, angående det slopade kravet på att spara kvitton och fakturor i fysisk form.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise